Premierul Ludovic Orban le-a solicitat joi prefecţilor şi autorităţilor locale să întărească de urgenţă Direcţiile de Sănătate Publică prin angajarea unor persoane competente şi prin cooptarea medicilor și asistenților din rețeaua școlară.

Ludovic OrbanFoto: Captura TVR1

Ludovic Orban le-a spus prefecților și şefilor de instituţiilor publice deconcentrate, în videoconferinţa cu preşedintele Klaus Iohannis și cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, că în baza decretului prin care s-a instituit starea de urgenţă Direcţiile de Sănătate Publică pot să angajeze personal, direct, fără procedurile de concurs, fără aibă statut de funcţionar public.

El le-a cerut să angajeze persoane competente în Direcţiile de Sănătate Publică și să apeleze la cadrele medicale din reţeaua școlară, "care e clar că în momentul de faţă, cu şcolile închise, au suficient timp la dispoziţie şi pot să constituie o resursă umană vitală".

"Apelaţi la rezidenţi, apelaţi la angajaţi ai altor instituţii, puteţi lua de la Casele judeţene de Sănătate, în cazul în care există personal calificat care poate fi disponibilizat, puteţi lua inclusiv din anumite spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei şi care nu au atribuţii directe", a transmis Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că autorităţile trebuie să fie concentrate şi pe viteza de derulare a anchetelor epidemiologice și pe măsurile de izolare la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact direct cu persoana diagnosticată pozitiv, să fie puse în practică repede", a menţionat el.