Coronavirus: Comisia Europeană instituie prima rezervă rescEU de echipamente medicale / Cum funcționează

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2020, 14:06 Actualitate | Coronavirus


Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Comisia Europeană a decis să creeze o rezervă strategică rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, pentru a ajuta țările Uniunii Europene în contextul pandemiei de coronavirus. Bugetul UE inițial al rezervei este de 50 de milioane de euro.

"Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgență, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre și al tuturor cetățenilor noștri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat", a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat de presă al Comisiei.

Rezerva va include echipamente medicale precum:
 • echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele;
 • echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile reutilizabile;
 • vaccinuri și tratamente;
 • materiale de laborator.
"UE ia măsuri pentru a le furniza statelor membre mai multe echipamente. Instituim o rezervă rescEU pentru a obține rapid materialele necesare pentru combaterea coronavirusului. Aceasta va fi utilizată pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu o penurie de echipamente necesare pentru tratarea pacienților infectați, pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și pentru a contribui la încetinirea răspândirii virusului. Intenționăm să trecem de îndată la acțiune”, a spus comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Cum funcționează rezerva rescEU
 • Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state membre, iar statul gazdă va fi responsabil cu achiziționarea echipamentelor.
 • Comisia va finanța 90 % din rezervă. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență va gestiona distribuția echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
 • Bugetul UE inițial al rezervei este de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro fac obiectul aprobării de către autoritățile bugetare.
În plus, în conformitate cu Acordul privind achizițiile publice comune, statele membre sunt în curs de achiziționare a echipamentelor de protecție individuală, a ventilatoarelor pentru respirație asistată și a articolelor necesare pentru testele de depistare a coronavirusului.

Etapele următoare

Măsura va intra în vigoare vineri, 20 martie. Începând de la această dată, un stat membru care dorește să găzduiască rezervele rescEU poate solicita un grant direct din partea Comisiei Europene. Grantul direct acoperă 90 % din costurile rezervei, în timp ce restul de 10 % sunt suportate de statul membru.

rescEU face parte din mecanismul de protecție civilă al UE. Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului. În momentul de față, la mecanism participă toate statele membre ale UE, precum și Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia. De la crearea sa în 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la peste 330 de cereri de asistență pe teritoriul UE și în afara acesteia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2128 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Lol (Joi, 19 martie 2020, 15:24)

  mitg [utilizator]

  Asta se instituie pe vremuri de pace pentru zile negre.

  Acum, la apogeul crizei (sa speram ca asta e varful ...), degeaba, ca a crescut pretul intr-atat incat 50 milioane de euro nu cumpara nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by