România rămâne pe o rată de creștere a cazurilor de coronavirus similară celor din Italia sau Franța, calculul fiind bazat pe estimările epidemiologice disponibile public, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

Vlad Mixich atrage atenția că "În timp ce Italia, Franța și Spania sunt practic închise (oamenii trebuie să stea în case și ies doar cu motivație clară), în România, în ciuda faptului că toată lumea vorbește despre distanțarea socială, există încă o mulțime de inconștienți care nu o respectă".

Vlad Mixich adaugă că "există și un miez mic de optimism aici: inițial, când erau la începutul epidemiei cum suntem (încă) noi acum, și în Franța și în Italia rata de creștere a cazurilor era mai mare decât este astăzi la noi. Dar acest miez de optimism e unul mic. Dacă ritmul prezent de creștere se va păstra, nu va trece mult până la prima mie de cazuri în România, iar de acolo..."

În ceea ce privește o eventuală închidere a orașelor din România, Vlad Mixich consideră că acesta trebuie "ales cu mare atenție; situații pandemice similare au arătat că dacă el se produce prea repede, apare riscul ca noi să obosim să-l respectăm și să apară un al doilea val epidemic, chiar mai dur decât primul. Fiecare dintre noi avem o limită de suportabilitate a consemnării la domiciliu, fie ea și pentru sănătatea publică".

Două dintre cele mai importante probleme subliniate de Vlad Mixich:

  • Încă nu sunt suficiente echipamente de protecție în spitale. Scurt. Am primit multe mesaje de la medici de prin spitale referitor la lipsa acestor echipamente. Unele mesaje sunt nejustificate (spital de ortopedie cu adresabilitate zero pentru coronavirus), dar altele aproape alarmante (prin spitale județene cu adresabilitate pentru boli infecțioase). Problema echipamentelor de protecție pentru personalul medical e mai importantă decât orice. Vă amintiți cum în urmă cu o săptămână toată lumea vorbea despre termoscanere, care acum sunt irelevante? E important ca presiunea publică și mediatică să fie pe problemele care contează în viitorul apropiat. Dacă suntem permanent cu un pas în urmă nu facem altceva decât să adăugăm zgomot și isterie complet inutilă, chiar stricătoare.
  • Bătrânii singuri sau persoanele cu probleme de sănătate fără familie/prieteni de suport - ei trebuie ajutați cu sprijin de orice fel: cumpărături, adus medicamente, telefoane zilnice de încurajare. E important! Să ne întrebăm: avem fiecare dintre noi o astfel de persoană pe care să o sunăm zilnic, pe care să fim gata să o ajutăm oricând? Să ne întrebăm asta și dacă răspunsul e nu, să-l transformăm chiar acum, astăzi, într-un da!

"Eu nu vă spun că va fi bine. Adevărul e că nu știu cum va fi. Știu însă că depinde doar de noi acest cum va fi. E timpul nostru", este concluzia lui Vlad Mixich.