​DOCUMENT Coronavirus în România: Câți ani de închisoare riscă cei care mint sau nu respectă carantina. Textul integral al ordonanței de urgență adoptate de Guvern

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2020, 11:39 Actualitate | Coronavirus


Sedinta Guvern Orban
Foto: Guvernul Romaniei
 documente
(19 Mar 2020) PDF, 130KB
​Persoanele care mint în declarațiile referitoare la coronavirus sau cele care nu respectă măsurile dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea COVID-19 riscă ani grei de închisoare. Potrivit ordonanței de urgență de modificare a Codului Penal publicată de Ministerul Justiției pedepsele ajung până la 15 ani de închisoare, în funcție de consecințele faptelor.

​Astfel, nerespectarea carantinei îi poate trimite în închisoare pentru trei ani pe cei în cauză. Dacă aceasta are drept consecință transmiterea bolii pedeapsa poate ajunge la 5 ani de închisoare.

De asemenea, dacă boala este transmisă de cineva care știe că suferă de aceasta, pedeapsa este de până la 7 ani de închisoare, iar dacă are drept consecință moartea unei persoane închisoarea poate fi chiar și de 15 ani.

Totodată cei care mint că vin din zone afectate de coronavirus riscă până la 5 ani de închisoare.

Actul normativ definește și carantina în sensul restricției activităților și separării de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.

Textul integral al Ordonanței de urgență

1. Articolul 326 se modifică și va avea următorul cuprins:

Falsul în declarații

Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

2. Articolul 352 se modifică și va avea următorul cuprins

„Zădărnicirea combaterii bolilor

Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.

(10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”

3. După articolul 352 se introduce un nou articol,

art. 352(1 ), cu următorul cuprins:

„Omisiunea declarării unor informații

Art. 352(1) . Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15427 vizualizari

 • -8 (20 voturi)    
  guvern incompetent ca al psd-ului (Joi, 19 martie 2020, 11:43)

  linarel [utilizator]

  pedepse cu mangaiere de 6 luni care se transforma cu suspendare si care se anuleaza de ccr


  pishwaiser
 • -18 (30 voturi)    
  ce? (Joi, 19 martie 2020, 12:01)

  cucuveauamov [utilizator]

  schimbam codul penal prin OUG? pai n-a votat diaspora (#rezistentii bastinasi) sa nu mai facem asta la Referendumul lui peste prajit? hmmm. poate din banii dati la Referendum mai cuparam niste masti ...
  • +5 (13 voturi)    
   asta este farmecul starii de urgenta (Joi, 19 martie 2020, 12:51)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   guvernul poate da OUG care sa ne apere de tampiti ca tine.
   • +3 (5 voturi)    
    Tampiti ati fost voi, ati votat una la (Joi, 19 martie 2020, 17:50)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    referendum si acum aplaudati pe cei care va calca votul in picioare!
  • 0 (10 voturi)    
   hai sictir postacule (Joi, 19 martie 2020, 13:10)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   1 - stare de urgenta inseamna ceva pt creieru ala cat o nuca al tau?!
   2 - referendumul ala a fost total necesar pt ca stapanii tai isi bateau joc de codu penal in nestire!
   3 - tu esti chiar tembel, nu?! daca nu se face referendumul banii aia erau demult cheltuiti. dar asta e problema ta , nu?! pt ca in loc sa dea bonusuri la postacii pesedei, au fost nevoiti sa faca referendum...
 • -12 (20 voturi)    
  Încălcarea constituției (Joi, 19 martie 2020, 12:02)

  iulisimo [utilizator]

  Deci pușcărie daca nu vrei să te vaccinezi. O lege nu trebuie să fie totuși în conformitate cu prevederile constituției. Nu se încalcă libertăți fundamentale?

  Cine decide cât de periculos este un virus. Deci dacă cineva ia o răceală de la mine, eu fac pușcărie?
  • +3 (9 voturi)    
   esti durere.... (Joi, 19 martie 2020, 12:51)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui iulisimo

   vezi ca tot mapamondul e disperat si se moare pe rupte, iar tu esti inca la studiu de caz. Citeste articolele chinezilor ca s-au ocupat ei intre timp de analize. Chestia cu drepturi si libertati pica in cazul unor stari de urgenta si asta nu doar la noi ci peste tot. P/S: In ordonanta nu vad nimic despre pedepse pt ca nu vrei sa te vaccinezi, dar in circumstantele actuale cred ca toti ar vrea sa aiba acum un vaccin.
   • 0 (0 voturi)    
    Du-te în China (Sâmbătă, 28 martie 2020, 17:22)

    iulisimo [utilizator] i-a raspuns lui FCX

    Atunci du-te în Coreea de Nord dacă nu știi să te și păzești și să respecți și constituția. Alții au murit ca să ai tu libertatea să comentezi online.
  • -1 (9 voturi)    
   ce ma?! (Joi, 19 martie 2020, 13:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui iulisimo

   1 - nu stiu sa existe nimic in constitutie de vaccinare
   2 - unde scrie aici de vaccinare?!
   serios, esti prea prost pentru secolul xxi
   • 0 (0 voturi)    
    E prea greu pentru tine, nu te stresa... (Sâmbătă, 28 martie 2020, 17:28)

    iulisimo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Te și bagi în discuțiile oamenilor mari. Crezi că legea va fi anulată odată cu trecerea carantinei? Apoi se va aplica lejer in cazul refuzului vaccinării, devii un pericol pentru toți, deci pușcărie. Dar tu vezi dacă s-a băgat hârtie igienica la Lidl...
 • -14 (24 voturi)    
  OUG pe justitie? (Joi, 19 martie 2020, 12:03)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Nu zice nimeni ca nu e oportun sa se inaspreasca pedepesele, dar pentru asta trebuia lege organica, altfel, e neconstitutional, astia fac ca si cu pensiile speciale, sa nu zica lumea ca nu au facut nimic, dar de fapt, orice fac, e fara cap si noima, nu se finalizeaza.
  De ce? Pai acum aproape un an, onor prezidentul KWJ a promovat un referendum validat prin care s-a statuat interdictia de a mai modifica legile justitiei prin OUG. Modificarea adusa de aceasta OUG e fix din cele interzise prin referendum.
  Deci, daca se interzice PSD sa dea OUG pe justitie, e bine, daca da "guvernul meu" OUG, chiar si 25 pe zi/noapte, e in regula...?!
  • +3 (9 voturi)    
   deci (Joi, 19 martie 2020, 13:16)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   1 - referendumul a fost validat , dar nu a fost introdus in constitutie, deci nu se aplica (vezi si ala cu 300 parlamentri care e fix in aceeasi situatie)
   2 - stare de urgenta !!! cauta in plm in dex ce inseamna! este o situatie speciala!
   3 - puti a posta pesedist de aici!

   e rau in general sa se modifice legea penala prin OUG, DAR acum este STARE DE URGENTA !!! Ne omoara virusul la propriu pt ca niste idioti nu respecta legea !!!
   intelegi urgenta?! sa dea ege ca sa scape dracnea de puscarie NU era urgenta!!!
 • +9 (17 voturi)    
  De la 10 ani temnita grea (Joi, 19 martie 2020, 12:12)

  ruskimushki [utilizator]

  pentru banditii care sunt suspecti si fug !

  3 ani max cu suspendare pentru aia care ucid oameni pe trecerea.
  3 ani max cu suspendare pentru aia care delapideaza banul public si fura ca-n codru.
  Trecerea terenului SR in domeniul personal nu se pune, bah saracilor.

  Tara-ntreaga e de-o stupizenie exemplara.
  • -2 (6 voturi)    
   Cine stabileste? Justitia? (Joi, 19 martie 2020, 12:22)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

   Nu ajunge legea, ea ar trebui aplicata. De cine? De o Justitie PROFUND corupta, complice cu infractorii si asasinii. Cei care au UCIS in 19898 ce au patit? Nimic. Marii infractori sunt bineorersi, procesele se intind pana la prescrierea faptelro, iar „magistratii” sunt mai toti de tipul Savonela & Co, sau chiar mai rau - ticalosi ca Dorneanu, si el colaborator cu CRIMINALII PSD=FSN=PCR
   • +2 (4 voturi)    
    LEGE -sau moarte! Asta se pare ce ne'aduce virusul (Joi, 19 martie 2020, 12:50)

    ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Conform Dosarului Revolutiei, LEGEA in Romania a fost calcata chiar de capii pusi (sau auto-pusi, imediat dupa lovitura de stat) in conducerea tarii. Criminalii din '89 sunt liberi - desi, tema e despre pedepsele aplicate la "nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea combaterea bolilor infectocontagioase" etc..

    Asa este. Insa nu e tarziu nici acum - macar acum - sa se inaspreasca legile, si sa se aplice cu strictete. NU MAI E LOC SI TIMP, PENTRU CORUPTIE, CA MURIM CA SOBOLANII - mai ales ca vremurile in care am intrat (fara precedent) IMPUN APLICAREA LEGII, IN MOD EXCEPTIONAL DE CORECT - daca se poate spune..

    (Nici nu vreau sa ma gandesc, daca era Dragnea acum, cu Iordache - si se faceau ca se lupta cu virusul, incercand din rasputeri sa scape pe puscariabili..)

    Cel putin acum, sa avem o revigorare in ce priveste aplicarea LEGII.. Corect!
  • 0 (6 voturi)    
   niste probleme (Joi, 19 martie 2020, 13:19)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

   1 - accidentul rutier este DIN CULPA. nu e cu intentie. daca ar fi cu intentie ar intra la omor

   2 - acum s-a dat o lege pentru o problema actuala! gen,.. nustiu raspandesc prostii virusul si mor zeci de oameni (putina rabdare ca o sa apara :( ).

   in nici o tara civilizata din lumea asta nu infunzi puscaria pt ucidere din culpa (2-5 poate 6 ani dar atat). Daca bei, daca te droghezi, daca incalci flagrant codu rutier e alta discutie si din punctul meu de vedere nu prea mai e din culpa...
 • +12 (16 voturi)    
  Cine scapa? (Joi, 19 martie 2020, 12:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Tovarasii parlamentari, ca au imunitate. EI pot molipsi pe cine vor. SUNTETI IDIOTI. Câti ani de puscarie meriati pentru CRIMA de a lipsi populatia si spitalee de minimum de materiale de protectie si dezinfectanti? In china erati deja impuscati
  • +1 (1 vot)    
   Nu le ajunge imunitatea ca sa nu se molipseasca (Joi, 19 martie 2020, 15:02)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   imunitatea parlamentara nu te apara de CORONAVIRUS.
   Ghinion!
 • +14 (14 voturi)    
  Doar atat e ineficient. (Joi, 19 martie 2020, 12:23)

  sln [utilizator]

  In Romania am avut intotdeauna in acesti 30 de ani legi care prevad pedepse pentru o multime de chestii, totusi vedem ca asta descurajeaza prea putin - avem incontinuare, de exemplu, coruptie endemica. De ce? Pentru ca de fapt legile nu se aplica cu strictete si consecvent.
  Ideea e ca astfel de comportamente iresponsabile si antisociale ar trebui stopate ACUM - in stadiul oarecum incipient al problemei.
  Dar asta se cheama nu doar sa agiti o maciuca, pentru ca nu te crede nimeni atat timp cat toata istoria arata ca nu prea o s-o folosesti. Dosar penal? Si ce? Procesul o sa inceapa, nu-i asa? un an de acum incolo si o sa ne judecam mult si bine, se vor gasi niscai vicii de procedura si ne vom rezolva pana la urma, asa cum am vazut in 3 decenii glorioase. Apa de ploaie, va fi reactia.
  Procedura corecta ar fi aplicarea pedepselor astora in regim de maxima urgenta, astfel incat sa descurajeze imediat astfel de practici. Altfel, se rateaza exact scopul dorit, anume incetinirea epidemiei in stadiul acesta (oarecum) incipient. Nu stiu daca starea de urgenta permite si judecarea + aplicarea legii in regim de urgenta, dar, daca nu permite, atunci numele insusi de stare de urgenta nu prea se justifica.
  Condamnarea si punerea RAPIDA in executare a pedepselor e singura abordare care ar descuraja in timp util pe acesti "jmecheri" asociali.
  • +3 (5 voturi)    
   exact... (Joi, 19 martie 2020, 12:55)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui sln

   e suficient sa aplice in premiera ceea ce spun, de ex. pe militianul de la Gerota, si toti or sa fie speriati si se vor gandi de 2 ori. Dar daca o lalaie cu dosare penale si procese ce dureaza decenii asa cum ai mentionat, nu o sa ii bage nimeni in seama cu ordonanta lor. Intre timp tot mai multi oameni sanatosi devin infectati de niste cretini.
  • +2 (4 voturi)    
   de acord cu tine... (Joi, 19 martie 2020, 13:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui sln

   dar momentan trebuia legea.
   acum sa speram ca justitia isi va face treaba!
   • +1 (1 vot)    
    Legea exista deja (Joi, 19 martie 2020, 13:51)

    sln [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    E vorba de articolul din codul penal privind "zadarnicirea raspandirii bolilor". Daca nu ma insel, prevedea deja pedepse de 2 ani sau pe acolo.
    Fii convins ca executarea efectiva si cu incepere rapida a unei pedepse de 2 ani, popularizata, ar fi facut minuni. Nici macar nu era nevoie de inasprirea pedepsei.
    Inasprirea unei pedepse pe care nu o pui cu strictete si celeritate in aplicare, doar marirea unei pedepse potentiale, va fi egala cu zero.
    • -1 (1 vot)    
     pedeapsa e prea blanda (Joi, 19 martie 2020, 15:07)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui sln

     si idiotii nu inteleg decat de par :(
 • -2 (4 voturi)    
  sharing is not caring (Joi, 19 martie 2020, 12:35)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Afacerile bazate pe sharing gen trotinete masini nu fac decat sa raspandeasca crocodilu. Pana sa-ti dai seama ca ai o problema s-a imprastiat.
 • +1 (7 voturi)    
  excelent... (Joi, 19 martie 2020, 12:47)

  FCX [utilizator]

  dati drumul mai repede ordonantei si aplicati-o si retroactiv. Militianul ce a infectat 30% din cei cu corona si idiotul ce a venit cu avionul de la Madrid ar trebui sa fie primii pe lista.
  • +1 (1 vot)    
   Retroactiv nu merge, dar poate lua maxim (Joi, 19 martie 2020, 15:05)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui FCX

   din cat prevedea legea la monetul cand isi facea el de cap.
   Si inca ar fi ceva de bagat frica in oase smecherilor tentati sa ignore legea.
   Si ar trebui sa se judece in termen scurt ca, dupa ce trece molima, nu mai are efect preventiv, asupra altora
 • +1 (3 voturi)    
  ei dau legi cind nu pot organiza lupta (Joi, 19 martie 2020, 14:40)

  Coco Whistle [utilizator]

  impotriva acestui virus. in 2 luni o sa plingeti cu legea in mina. popor de infractori care nu stiu altceva. e nevoie de un virus ca sa ii schimbam pe toti, asta da oportunitate. dar la norocul mamaligii, cu un popor iresponsabil, nedisciplinat...o sa murim pe barba noastra. unde sint liderii care ar trebui sa iasa in fata? ii lasi doar pe unii sa gestioneze dar daca o fac prost?
 • +1 (1 vot)    
  Va dati sema ca nu ajung inchisorile? (Joi, 19 martie 2020, 14:46)

  lasa [utilizator]

  Pentru cati romani eludeaza legea.
  Si nu prea ar fi corect sa bage la puscarie tocmai pe suspectii de contaminare.
  Dar nu avem raportari corecte, pentru ca nu se poate in Romania, doar cele care ajung in spital. As vrea sa stiu si eu care sunt zonele de carantina si conditiile de trai. Un exemplu macar. Si ca sunt si asistati medical......
 • +1 (1 vot)    
  Dar... (Joi, 19 martie 2020, 15:31)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  ... pentru cei responsabili de faptul că țara este (iar) nepregătită?

  Dacă pentru fapta soldată cu moartea unei (1!!) persoane se ajunge la 15 ani închisoare, câte vieți de închisoare ar trebui să facă politicienii și afaceriștii cu statul?
 • 0 (0 voturi)    
  incompetenti (Vineri, 20 martie 2020, 12:25)

  all23 [utilizator]

  Desi sunt sute si mii de cazuri de incalcare a carantinei , nu e nici unul la puscarie , nici o amenda nu a fost platita.
  Toti cei intorsi din Italia bantuie prin magazine si pe la rude. Numai daca s-ar verifica platile acestora ( unii au car , sau merg sa plateasca abonamente de telefonie ) vor avea dovezi sa ii lege. Dar se dovedeste inca o data ca Jmecherii care se intorc sunt mai inteligenti decat garcea care tre sa aplice legea.
  Daca e stare de urgenta , de ce nuntasii din Arges nu sunt in arest ?
  Daca acest guvern de incompententi nu va pune presiune sa fie arestate persoanele care incalca legea , dand astfel un exemplu celorlati vom avea o soarta mai crunta decat Italia.
  Daca arestau 100 dupa prima saptamana , nu se mai intorceau nomazii care declara domiciliu in Bucuresti pe dreapta, si nu ii mai gaseste nimeni.
  Nu trebuie lasat doar DSP-ul sa verifice carantina, orice politist trebuie sa o faca daca vrea sa mai aiba salariu sau pensie speciala!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by