Cercetători din cadrul Universității Tehnice Sharif din Iran au publicat datele unui studiu care estimează că în cazul în care nu va fi aplicată o carantină drastică în țară, 3,5 milioane de persoane își vor pierde viața. Potrivit celor mai recente date, numărul deceselor în Iran a trecut de 1130 iar numărul îmbolnăvirilor este de peste 17.300, relatează Habeturk, citat de Rador.

Coronavirus IranFoto: Profimedia Images

În raportul pe tema noului tip de coronavirus (COVID-19), realizat de oameni de știință de la Universitatea Tehnică Sharif din Iran, se arată că "În cazul în care nu sunt aplicate măsuri drastice de carantină iar populația nu ține cont de dispozițiile autorităților, 3,5 milioane de persoane și-ar putea pierde viața din cauza coronavirusului".

Raportul întocmit de o echipă de academicieni conduși de prof. dr Ali-Naqi Mashayekhi, cadru didactic al Universității Tehnice Sharif, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Iran, a fost publicat pe siteul de știri „Tinn”.

În raport sunt prezentate trei scenarii legate de posibilele efecte ale coronavirusului în Iran.

Dacă este aplicată carantina, numărul morților este de 12.000

Primul și cel mai optimist scenariu este luat în calcul: „În cazul în care carantina este aplicată corect și complet iar populația respectă în întregime dispozițiile anunțate de autorități pentru a preveni epidemia".

În acest scenariu, în care 80% din populație este izolată, epidemia va atinge apogeul în primele zile ale lunii aprilie. Numărul îmbolnăvirilor va fi de 120.000 iar al deceselor, de aproximativ 12.000.

În cazul unei carantine incomplete, 110.000 de decese

Potrivit celui de al doilea scenariu, care prevede o carantină incompletă și că 50% din populație menține contactele, vârful epidemiei va fi la sfârșitul lunii aprilie și se vor înregistra 300.000 de îmbolnăviri și aproximativ 110.000 de decese.

Dacă nu este aplicată carantina, numărul morților va fi de 3,5 milioane

În cel de al treilea și cel mai rău scenariu, carantina nu se aplică iar populația nu respectă indicațiile autorităților.

Potrivit acestui scenariu, virusul va afecta 65% din populație. S-ar înregistra aproximativ patru milioane de îmbolnăviri iar numărul deceselor ar putea ajunge la aproximativ 3,5 milioane.

Coronavirusul care a apărut în China a fost depistat prima dată în Iran pe 19 februarie în orașul Kum iar ulterior s-a extins în întreaga țară.

Ministerul iranian al Sănătății a anunțat că numărul deceselor a trecut de 1.130 iar numărul îmbolnăvirilor este de peste 17.300.