Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de Guvern, prima de la instituirea stării de urgență în România, că a discutat cu prim-ministrul ungar Viktor Orban și că nu vor mai exista restricții pe teritoriul Ungariei pentru transportul de mărfuri, în timp ce cetățenii care vin din vestul Europei vor putea tranzita zilnic frontiera, între orele 21.00-05.00.

Români blocati la granițăFoto: Captura video

El a spus că în urma unei discuții cu premierul Ungariei a fost informat oficial că se va reglementa situația privind tranzitul în Ungaria.

În ceea ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții, iar persoanelor care vin din vestul Europei li se va permite tranzitarea frontierei în convoi, între orele 21.00 și 5.00.

"Au existat probleme în Slovenia cu transportul de marfă în Serbia. Acum, practic putem spune că fluența transportului de marfă e asigurată. Am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de TIR-uri, care să poată relua activitatea fără să stea 14 zile în carantină, cu condiția respectării condițiilor de igienă", a declarat Orban.

Câteva mii de români, între care familii cu copii mici, au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria luni seară după ce Budapesta a decis să închidă frontiera.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spunea marți seară la Digi 34 că inițial la frontiera dintre Austria și Ungaria erau aproximativ 3.500 de români, însă estimările ulterioare arătau că erau aproximativ 6.000 de oameni blocați la graniță.

Ungaria a transmis că va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp. Astfel, oamenii au avut la dispoziție 8 ore ca să tranziteze teritoriul maghiar pentru a ajunge în țară, până la ora 05.00, ora Ungariei, însă nu toți au reușit, astfel că miercuri dimineață câteva mii de români erau blocați în continuare la graniță.

Ministerul de Externe a transmis că Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, pentru găsirea unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români. Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului tuturor cetățenilor români care se află la granița dintre Austria și Ungaria miercuri începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.