Statul va deconta 300 de lei pe zi cheltuieli pentru cazarea și hrana persoanelor aflate în carantină din cauza coronavirusului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului Orban.

CoronavirusFoto: AGERPRES

Executivul se reunește de la ora 17.00, prin videoconferință, fiind prima ședință după instituirea stării de urgență în România, iar pe ordinea de zi se află o serie de acte normative vizând limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus şi măsuri de sprijin pentru domeniile economice afectate.

Unul dintre proiectele de hotărâre vizează aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului, este stabilită o alocație de cazare de 230 de lei pe zi și o indemnizație de 70 de lei, din care este plătită hrana pentru fiecare persoană aflată în carantină.

CONSULTĂ AICI ACTUL NORMATIV

Cheltuielile aferente pentru fiecare persoană aflată în carantină:

  • a) alocația de cazare în valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora. În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.
  • b) indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:
  • i) cheltuieli cu hrană – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință.
  • ii) cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosință.
  • iii) cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte 2 pijmale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.
  • c) în cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta, pe bază de documente justificative.
  • d) în cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apare în perioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Fondurile pentru decontarea acestor cheltuieli se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.

Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București decontează cheltuielile prevăzute la art. 2 aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza documentelor justificative.

În acest sens, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății pe anul 2020 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul şi structura bugetului Ministerului Sănătății pe anul 2020, mai prevede proiectul de act normativ.

În România sunt în carantină instituționalizată 3.441 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirusul, potrivit informațiilor transmise miercuri la ora 10.00 de Grupul de comunicare strategică.

Bilanțul îmbolnăvirilor ajunsese miercuri dimineață la 246.