Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat miercuri că situația excepțională din țările afectate de coronavirus va "dura foarte, foarte mult timp", iar după aceea "lumea va fi complet diferită", scrie AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Cu 1.471 cazuri declarate de Covid-19 la o populație de 8,8 milioane de locuitori, Austria se află de luni practic în carantină iar economia funcționează "la minimum", a spus șeful guvernului, într-un interviu pentru Krone.tv.

Consecințele pandemiei "ne vor ocupa încă luni de zile", a avertizat el.

Liderul conservatorilor austrieci, care guvernează împreună cu Verzii, a afirmat că această criză pune sub semnul întrebării paradigma mondializării și va avea consecințe "asupra modului în care ne comportăm unii cu alții și în care trăim".

Sebastian Kurz a acuzat de asemenea că în cadrul UE "solidaritatea nu funcționează atunci când lucrurile devin serioase".

Austria însăși a fost obiectul criticilor din partea Italiei, încă de săptămâna trecută, când a închis granița cu această țară.

Un responsabil al agenției naționale pentru forța de muncă (AMS) din Viena a afirmat că șomajul va "crește masiv". Într-o singură zi, luni, 450 de companii au depus o cerere de șomaj parțial.

Austria, una dintre cele mai prospere țări din UE, a înregistrat în 2019 o creștere de 1,6%, peste media UE, cu un excedent bugetar în 2018 și 2019 de 0,7%.

Ministrul Finanțelor, Gernot Blümel, se așteaptă la o pierdere de PIB de cel puțin 1% în acest an.