​​Guvernul se reunește miercuri în prima ședință după instituirea stării de urgență, pe ordinea de zi fiind o serie de acte normative vizând limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus şi măsuri de sprijin al domeniilor economice afectate.

Orban in sedinta de guvernFoto: Facebook Guvern

Impactul pachetului de măsuri pregătit pentru susţinerea economiei în această perioadă va fi de aproape 2% din PIB, a anunţat, marţi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

În calculele Guvernului, în jur de 500.000, dacă nu chiar un milion de oameni, ar putea fi trimiși în șomaj tehnic în această perioadă din cauza crizei provocate de coronavirus, o parte din bani urmând să fie suportată de stat.

Nu este însă singura măsură.

„Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.) de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (astăzi-n.r.) în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. (...) Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii”, a spus ministrul Finanțelor, la Digi 24.

Florin Cîțu spune că proiecțiile sunt, deocamdată pentru șase luni, estimând un vârf al crizei în luna aprilie.

„Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a spus el.

Si premierul Ludovic Orban a făcut marți precizări referitoare la măsurile economice ce urmează a fi adoptate.Acestea vizează:

  • Creșterea lichidității companiilor;
  • Sprijinirea plății șomajului tehnic de către companii pentru angajații care își vor suspenda temporar activitatea;
  • Reducerea interacțiunii directe a cetățenilor cu instituțiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale;
  • Stimularea capacităților de producție pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecție, dezinfectanți.

Orban a mai spus că sunt achiziționate și vor fi asigurate materiale de protecție a angajaților din sectoarele din prima linie a combaterii răspândirii COVID-19, precizare făcută în contextul în care reprezentanții sindicatelor și-au manifestat preocuparea cu privire la măsurile de protecție a lucrătorilor.