Țările membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate, marți, să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor din afara blocului comunitar, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, a anunțat cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Țările membre UE sunt „toate de acord asupra impunerii unei interdicții” de intrare, „cu câteva excepții” minore, a informat în cursul unei conferințe de presă cancelarul Germaniei, după o reuniune avută cu ceilalți lideri europeni, prin videoconferință.

Ea a precizat că această interdicție va fi valabilă 30 de zile.

„Germania va pune în aplicare această decizie imediat”, a avertizat cancelarul.

Excepţiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terţe ce sunt posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară UE.

Cei care au un motiv urgent să intre în UE - de exemplu, pentru funeralii sau o audiere la tribunal - vor trebui să deţină acte justificative, a precizat la rândul său Ministerul german de Interne.

Uniunea Europeană va „coordona” totodată, potrivit Angelei Merkel, revenirea numeroșilor europeni blocați în străinătate de multiplele restricţii şi interdicţii de circulaţie impuse din cauza pandemiei.