Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa afirmă că situația sanitară mondială legată de pandemia de coronavirus ar fi diferită în cazul în care China ar fi fost o democrație, într-un editorial publicat duminică în ziarele spaniol El Pais și peruvian La Republica, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nimeni nu pare să remarce că nimic din toate acestea nu s-ar întâmpla în lume dacă China Populară ar fi fost o țară liberă, și nu o dictatură", a acuzat laureatul Premiului Nobel pentru literatură 2010.

Autorul a afirmat că în China "cel puțin un doctor prestigios, și poate mai mulți, au detectat acest virus mult mai devreme și în loc să se ia măsurile corespunzătoare, guvernul a încercat să ascundă informația și să reducă la tăcere această voce sau aceste voci rezonabile și au încercat să sufoce informația, așa cum fac toate dictaturile".

În editorialul său, Vargas Llosa a reafirmat că "acest virus provine din China", o idee tot mai contestată de Beijing în ultima perioadă.

Autoritățile chineze l-au acuzat luni pe Mario Vargas Llosa de defăimarea guvernului prin "opinii iresponsabile".

"Respectăm libertatea de exprimare, dar acest lucru nu implică acceptarea de defăimări și stigmatizări arbitrare", a afirmat ambasada Chinei în Peru, într-un comunicat.