Concentraţiile de dioxid de azot (NO2), gaz poluant provenit din activităţile umane, au scăzut în regiunile din nordul Italiei, plasate în regim de izolare din cauza pandemiei de coronavirus, au anunţat marţi administratorii programului spaţial european Copernicus, conform Agerpres.

Poluare in scadere in ItaliaFoto: ESA/Copernicus

Potrivit observaţiilor din satelit, nivelul de NO2 arată „o tendinţă de reducere graduală cu aproximativ 10% pe săptămână pe parcursul ultimelor patru-cinci săptămâni”, precizează specialiştii serviciului Copernicus într-un comunicat.

Pe 22 februarie, 11 oraşe din regiunile Lombardia şi Veneto au fost plasate în carantină, o măsură care a fost extinsă progresiv pe 9 martie până la nivelul întregii ţări.

La Milano, potrivit datelor prezentate de serviciul Copernicus, concentraţiile medii de NO2 au scăzut de la 65 mg/m3 în ianuarie la 35 mg/m3 în primele 15 zile din martie.

În China, imaginile din satelit furnizate de NASA au arătat o scădere semnificativă a poluării atmosferice, „parţial asociată” cu încetinirea economiei chineze, provocată de pandemia declanşată de noul tip de coronavirus, potrivit agenţiei spaţiale americane.

Dioxidul de azot este eliberat în aer în principal de vehicule şi de centrale termice şi poate cauza mai multe afecţiuni respiratorii, mai ales astm.

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu în privinţa calităţii aerului, dioxidul de azot (NO2) cauzează aproximativ 68.000 de decese premature pe an în Uniunea Europeană.