Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut online vor putea fi obligați să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, a anunțat marți autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), ca urmare a intrării în vigoare a decretului privind instituirea stării de urgență în România. Autoritatea subliniază că identificarea şi stabilirea caracterului de știre falsă nu intră în atribuțiile sale.

Sorin Grindeanu, presedinte ANCOMFoto: Hotnews
  • "Potrivit dispozițiilor Ministerului Afacerilor Interne, furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut vor putea fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
  • În cazul în care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu sunt din România, ANCOM poate obliga furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut.
  • Identificarea şi stabilirea caracterului de știre falsă cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu intră în atribuţiile ANCOM, această responsabilitate revenind Grupului de Comunicare Strategică și Ministerului Afacerilor Interne, conform precizărilor emise de către acesta.", a anunțat marți ANCOM, autoritate condusă de Sorin Grindeanu.

Decretul de instituire a stării de urgență vine cu o serie de prevederi referitoare la fakenews, care merg până la dezactivarea publicațiilor online. Decizia va fi dispusă de ministrul de Interne, pe baza unei analize realizate de Grupul de Comunicare Strategică, constituit la nivel guvernamental. Dispoziția ministrului va fi implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

ActiveWatch a atras atenția că decretul de instituire a stării de urgență instituie și posibilitatea cenzurii. „Niciodată nu trebuie ca guvernul să aibă puterea de a stabili adevărul unei informații. Această forță o au numai dictaturile”, precizează ActiveWatch.

Grupul de comunicare strategică susține că reglementarea „nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent”. „Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală”, precizează Grupul constituit la nivel guvernamental.

Potrivit sursei citate, analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.