​Cercetătorii australieni au anunțat marți că au realizat harta răspunsului imunitar la coronavirus si au publicat un studiu detaliat în Nature despre modul în care sistemul imunitar al unui pacient a răspuns la virus, conform Reuters.

CoronavirusFoto: state.gov

Coronavirusul a infectat peste 168.000 de oameni în întreaga lume și a ucis cel puțin 6.610, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În timp ce cea mai mare parte a celor infectați prezintă doar simptome ușoare, devine o afecțiune severă sau critică la 20% dintre pacienți. OMS estimează că rata mortalității este de aproximativ 3,4%.

Cercetătorii de la Institutul Peter Doherty pentru infecții și imunitate din Australia au declarat că au făcut un pas important în înțelegerea virusului.

Examinând rezultatele la analizele de sânge de la o femeie de 40 de ani, au descoperit că sistemul imunitar al oamenilor răspunde la coronavirus în același mod în care combate de obicei gripa.

"Rezultatele îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă de ce unii pacienți se recuperează, în timp ce alții dezvoltă probleme respiratorii mai grave", au spus cercetătorii.

"Oamenii de știință pot folosi metodele noastre pentru a înțelege răspunsul imun în cohorte mai mari de oameni cu COVID-19 și ce le lipsește celor care au rezultate fatale", a spus Katherine Kedzierska, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Melbourne, care a luat parte la cercetare.

COVID-19 este boală cauzată de noul coronavirus SARS-COV-2.

Pe măsură ce oamenii de știință au monitorizat răspunsul imun al pacientei, au fost capabili să prezică cu exactitate când se va recupera.

Ministrul Sănătății, Greg Hunt, a descris studiul ca fiind de o importanță globală și o dezvoltare majoră în cercetarea bolii: "Este vorba despre dezoltarea rapidă a unui vaccin, identificând ce poate avea mai mare succes și despre dezvoltarea rapidă a terapiei potențiale și a tratamentelor pentru pacienții care au deja coronavirus.”

Zeci de firme de medicamente din întreaga lume lucrează la vaccinuri sau la tratamente antivirale și la alte tipuri de tratamente. Însă costurile ar putea crește până la 800 de milioane de dolari într-un proces care, chiar dacă este accelerat, va dura probabil mai mult de un an până la aprobare, potrivit directorilor companiilor implicate în efort.