Peste jumătate dintre medicii români nu au fost instruiți să trieze și să trateze bolnavi de coronavirus, iar 78% nu au suficiente echipamente de protecție

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 17 martie 2020, 13:48 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: AGERPRES
Peste jumătate dintre medicii români implicați în gestionarea crizei coronavirurului nu au fost instruiți să trieze și să trateze pacienți infectați cu noul coronavirus, iar 78% spun că spitalul lor nu dispune de suficiente echipamente de protecție. Este concluzia unei cercetări realizate de Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din domeniu, pe tema percepției salariaților din sănătate. Peste 40% din personalul medical chestionat spune că a fost nevoit să cumpere materiale de protecție cu bani din propriul buzunar. Sistemul sanitar din România nu este încă pregătit suficient pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus (COVID 19), este concluzia reprezentanților Solidaritatea Sanitară.


Sursa: Federația Solidaritatea Sanitară

Solidaritatea Sanitară a publicat astăzi primele date rezultate din cercetarea pe tema percepției salariaților din sănătate privind asigurarea echipamentelor individuale de protecție.

"Concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție", arată reprezentanții Solidaritatea Sanitară. De asemenea, ei subliniază că "Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților."


Lipsurile sistemului sanitar din România în contextul coronavirus. Principalele concluzii ale cercetării realizate de Solidaritatea Sanitară:


 • 78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% - pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.
 • 63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.
 • 65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).
 • 51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu putem indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.
 • 42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.
 • Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.
 • Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.
 • Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.
 • Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.
 • 68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.
 • 38% dintre respondenți afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.
 • Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumului de pacienți ce ar putea fi internați.
 • Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.
 • Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.

Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19:

 • 6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.
 • 32% dintre respondenți au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17161 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  Cum sa ai echipamente daca le fura Sorina Pintea? (Marţi, 17 martie 2020, 13:57)

  CezarN [utilizator]

  Pai, in asta se traduce spaga luata de directorii de spitale numiti politic care si-au cumparat posturile si care pentru a-si scoate banii cu asupra de masura iau spagi, peste spagi, peste spagi - in lipsa echpamentelor si dotarilor strict necesare intr-un spital. Caci bugetul pentru alte achizitii a fost risipit in contracte cu pret mult umflat pentru a utea ei sa-si ia parandaratul.
  Niste criminali! Acum, aceasta expresie parca incepe sa-si piarda din sensul ei figurat si se apropie tot mai mult de realitatea cruda.
  • +3 (5 voturi)    
   Hai sa ii ajutam ca e grele. (Marţi, 17 martie 2020, 16:32)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Medici dragi luati de aici tot ce stim pana in 13 martie:
   https://drive.google.com/file/d/1DqfSnlaW6N3GBc5YKyBOCGPfdqOsqk1G/view
   CezarN te calaresc pentru accesul facil, ca nu cred ca medicii stiu ce face rotita aia la mouse. Trebuie un program special pe fonduri europene pentru training in manevrarea in siguranta a perifericelor de catre cadrele medicale.
 • +2 (12 voturi)    
  Management prost. (Marţi, 17 martie 2020, 13:58)

  sim18 [utilizator]

  Solicitati ajutor din China.
 • +4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 martie 2020, 14:22)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   Nu inteleg (Marţi, 17 martie 2020, 18:04)

   Gotal [utilizator] i-a raspuns lui

   Tu din salarii vrei ca medicii sa cumpere consumabile si aparatura pentru spital? Ca si tu cumperi laptop si consumabile pt firma la care lucrezi, asa-i? Ca asta inteleg eu din ce ai scris. Fiecare e liber sa cumpere ce vrea din salariul sau. Iar maririle obraznice de care vorbesti... care era scopul lor? Sa nu mai plece medicii in afara. Si cu toate alea salariile tot nu se apropie cu cele din Occident. Iar conditiile din spitale...le stim toti care sunt.
   • 0 (4 voturi)    
    Medicii daca au protestat ceva pe timp de pace (Marţi, 17 martie 2020, 19:23)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

    A fost pentru salarii. Puteau sa umble cerbii prin spitale, "la noi e bine". Proteste zero. Si daca erau dublu la numar protestele, tot zero erau.
    Asa ca au cerut salarii, o primit salarii, daca mai vor ceva sa mearga sarguinciosi la munca si dupa ce trece SARS-2, mai pot sa protesteze si asta. Nu faci proteste cand tara arde ca incepe sa ni se rupa la toti de atata pretentie.
 • -1 (9 voturi)    
  Pai da (Marţi, 17 martie 2020, 14:23)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Competenta si expertiza parlamentarilor, senatorilor si ministrilor in a nutshell.

  Tineti minte: votati PSD si PNL ca iata ce bine va este.
 • +2 (12 voturi)    
  Serios? (Marţi, 17 martie 2020, 14:29)

  Lok [utilizator]

  Nu au fost instruiti sa trieze o penumonie de restu? 6 ani de scoala rispiti in baruri.
  Nu stiu sa trateze paliativ si sa tina in viata oamenii cu probleme respiratorii? 4 ani de rezidentiat facut la distanta.
  Nu au nici o masura preventiva functionala? Pana azi au fost orbi si au cerut doar salarii.
  Nu au echipamente specifice de protectie? Pana azi ne asigurau ca nu transmit boli intraspitalicesc.
  Dar medicii fac parte din clasa educata a societatii.
  Eu stiu ca .... stam rau.
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 martie 2020, 16:06)

   [anonim] i-a raspuns lui Lok

   • 0 (4 voturi)    
    Asa este din cate am vazut si eu. (Marţi, 17 martie 2020, 19:17)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui

    Dar apoi vine practica unde mai este un prag de triere, cam pe aceleasi criterii.
 • -1 (9 voturi)    
  medici (Marţi, 17 martie 2020, 14:39)

  schumi [utilizator]

  Medicii astia, care au salarii mari acum, nu si-au dat seama cand amenintau ca opresc munca ca nu au manusi. Au fost partasi sistemului...au zis ca las ca merge asa, salaru' sa creasca ca ma spal bine pe maine is nu ma intereseaza cetateanu care se infecteaza...oricum prmeste o p...a despagubiri, iar eu nu patesc nimic...uite ca acum, fix o mare ..UE primesc. Primesc ceea ce au semanat. Cine nu lucreaza acum din in spitale sa ii fie retras dreptul de profesare si sa dea toti banii investiti de statul roman in educarea si specializare si pensie la nivel minim. Omul de rand merge la servici ca altfel p..la mancare, zero pastile...asa sa mearga si ei.
 • 0 (8 voturi)    
  nu e greu (Marţi, 17 martie 2020, 15:04)

  Kato01 [utilizator]

  Trebuie doar bunavointa si un pic de IQ. La urma urmei poate filma cineva niste instructiuni si ele sa ajunga si la ultima asistenta/infirmiera de la tara. Sa stie si ea clar ce ar trebui sa faca macar conceptual.
  Si pe tv umbla ecranul ala albastru cu reguli si vb o tanti pe fundal. De ce nu e un clip clar cum sa te comporti. Multi oameni nu stiu cum ar trebui sa stranute in cot.
  Trebuie video ca sa inteleaga tot poporul.
  • -2 (2 voturi)    
   . (Marţi, 17 martie 2020, 20:01)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui Kato01

   Pentru cei care activeaza in domeniul medical si au nevoie de intructaj suplimentar, o sa le recomand o multime de desene pe cartoane colorate. Ca la gradinita.
 • +5 (11 voturi)    
  Gargara sindicala, minciuna (Marţi, 17 martie 2020, 15:10)

  holinessdani [utilizator]

  Pai nu se spune numarul "respondentilor", o fi fost doi, o fi fost trei?
  Si in titlu se spune "peste jumatate din medicii romani", ca si cum ar fi fost chestionati toti medicii din Romania ceea ce e departe de adevar.
  In plus nici o tara din lume nu a fost pregatita pentru aceasta pandemie, nici macar statele bogate nu au necesarul minim de materiale nici macar pentru protectia doctorilor.
  Cititi de curiozitate presa britanica se vedeti acolo in ce conditii se lucreaza, masca simpla si manusi, atat.
  Daca ar vedea aia pe romanii cu izoleta si mastile lor ar crede ca sunt extraterestri.
  Si vorbim de Uk, a 5-a economie mondiala, unde bugetul Casei de Sanatate e cat pib-ul Romaniei.
  Cititi si voi presa internationala nu inghititi pe nemestecate propaganda unora sau altora.
 • -1 (3 voturi)    
  lipsa de interes (Marţi, 17 martie 2020, 16:17)

  Vlad-I [utilizator]

  Majoritatea romanilor nu-si iubesc meseria. Nu au orgoliu lucrului bine facut si nu se simt vinovati cand fac o treaba de mantuiala. Problema asta, intr-o societate este acumulativa, parintii sunt puturosi, doamna invatatoare nu-si face treaba bine ca nu are vocatie, mai tarziu domnul profesor, iar la sfarsit apare un cetatean Bula, produs al acestui sistem. Timp au avut destul. Unde nu-i cap, vai de picioare
 • 0 (4 voturi)    
  MA MIRA (Marţi, 17 martie 2020, 17:21)

  Kornell [utilizator]

  inconstienta sa nu zic PROSTIA unora. Solidaritatea sanitara, desi sindicat aservit PSD, prezinta o statistica pe 3000 doctori. Datele au asadar relevanta statistica (asta daca oligof. de mai sus stiu ce este). S-au primit de toate in spitalele de boli infectioase, in rest pauza. In schimb vad raspunsuri bascalioase, "inteligente" sau moralizatoare. Salariul nu are nimic de a face cu achizitiile, nu doctorii au luat spaga de la Hexipharma si nu noi am dat spaga lui Sorina Pintea. Cat despre lucrul cu virusi, se gaseste un inteligent sa spuna ca ajunge un filmulet ...Bai NATARAILOR, suntem prea putini doctori in tara (si in toata UE) ca sa tratam asta. Peste tot se incearca sa bage in creiere - protectia si respectul fata de medici. Veti ajunge sa nu mai aveti cine sa va trateze, la cat de destepti sunteti... Procentul de decese la doctori in Italia a fost mult peste cel al soldatilor romani in Afganistan (aproape 7%), riscul de infectare al doctorilor este de 3 ori cel din populatie - nu vreti voi sa veniti in locul nostru? A, n-ati avut creier sa faceti asa o facultate..e altceva. Dati acum minusuri ca pe net sunteti curajosi - dar vorbim peste 3 sapt
  • +2 (2 voturi)    
   Riscul meseriei. (Marţi, 17 martie 2020, 19:29)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Ati protestat doar si numai pentru bani. O sa spui ca nu e de datoria medicului sa echipeze spitalul, dar in medicina, profesie de nisa foarte specializata, numai medicii pot spune ce trebuie si ce nu. Nu noi, nu politicienii. Asa ca spor la treaba, manusi de pe situri pui strat dublu, masti de pe situri una pe fata una pe ceafa, si dupa toate nu uita sa speli sapunul cu care te-ai spalat pe maini.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by