Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția că, pe măsură ce autoritățile tot mai multor state înăspresc măsurile restrictive de tranzit al frontierelor din cauza pandemiei de coronavirus, capacitatea de acțiune a autorităților române se reduce în consecință, afectând substanțial posibilitățile de găsire a unor soluții reale pentru revenirea în țară a românilor din străinătate. MAE reînnoiește apelurile privind evitarea călătoriilor care nu sunt esențiale și ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Având în vedere prioritatea constantă a MAE pentru cetățenii români din străinătate, mai ales în contextul actual, în perioada imediat următoare, MAE va continua în mod susținut aceste eforturi, în limitele posibilităților reale de acțiune în teren și a competențelor sale. MAE atrage atenția asupra faptului că, pe măsură ce autoritățile tot mai multor state înăspresc măsurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de acțiune a MAE se reduce în consecință, acestea afectând în mod substanțial posibilitățile de identificare a unor soluții reale pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români din străinătate", a transmis marți Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, începând de marți MAE a alocat o linie telefonică suplimentară care poate fi apelată de către românii din străinătate care se confruntă cu situații dificile, pentru a fi găsite soluții de revenire în țară. Această linie telefonică vine în completarea numerelor disponibile pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular și care sunt disponibile pe pagina de internet a MAE - www.mae.ro/romanian-missions.

MAE le recomandă românilor să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sausă sune la 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact. Aceste elemente vor permite MAE o mai bună evaluare a situațiilor problematice la acest moment și identificarea de soluții punctuale, împreună cu alte state.

În acest context, MAE precizează că, până în prezent, au fost făcute demersuri pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români care se aflau în străinătate, fie ca turiști, fie în tranzit, fie în situații de urgență medicală și care au fost afectați în mod direct de măsurile adoptate de către statele în care se aflau, statele de tranzit sau de măsura adoptată de autoritățile române privind suspendarea zborurilor înspre și dinspre Italia.

Astfel, de la începutul lunii martie, mai mulți cetățeni români au revenit în România prin aceste demersuri:

  • 14 studenți români care se aflau în Cehia în cadrul unui program de schimb de experiență au revenit la București la data de 13 martie.
  • 17 cetățeni români aflați în Italia în momentul adoptării de către Guvernul Italian a măsurii carantinei asupra întregului teritoriu al Italiei și suspendarea zborurilor de către autoritățile române înspre și dinspre Italia au revenit în țară pe 13 și 14 martie.
  • 22 de cetățeni români aflați în Maroc au revenit în țară în perioada 13-16 martie.
  • 16 cetățeni români aflați pe vasul de croazieră Costa Magica și care au revenit în țară în data de 15 martie.
  • în aceeași zi, alți 2 cetățeni români care se aflau în Mongolia au revenit în țară.
  • 50 de cetățeni români care se aflau pe vasul de croazieră Costa Fortuna acostat în Singapore au revenit în țară la 11, respectiv 16 martie.
  • 16 cetățeni români care se aflau pe vasul de croazieră Grand Princess în SUA au revenit în țară pe 12, respectiv 16 martie.

MAE reînnoiește apelurile privind evitarea călătoriilor care nu sunt esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Conform sursei citate, la Ministerul de Externe funcționează o celulă de criză care lucrează și coordonează eforturile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României pentru a găsi soluții pentru diferitele categorii de cetățeni români care se află încă în străinătate, fără o posibilitate reală de a-și continua șederea în acele state. De asemenea, urmare a coordonării cu ministrul afacerilor externe ceh Tomas Petricek, cu care Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică, Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles a făcut demersuri luni pentru un demers coordonat la nivel UE în vederea repatrierii turiștilor cetățeni europeni aflați în state din afara Europei.

MAE face apel către români să evalueze responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.