Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni că dorește să favorizeze dezvoltarea unei imunități colective în Olanda unde, a avertizat el, majoritatea cetățenilor vor fi contaminați de noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populației, scrie AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres

"Nu există mesaje facile pentru voi în această seară (...) Realitatea este că o mare parte a populației olandeze va fi infectată de coronavirus. Asta ne spun experții", a declarat Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea școlilor, a barurilor dar și a celebrelor coffee shops până în 6 aprilie.

În discursul de luni, premierul a afirmat că guvernul dorește ajungerea la o "imunitate de grup" în așteptarea vaccinului, astfel încât persoanele cel mai puțin vulnerabila s-ar putea infecta, dar cu protejarea persoanelor în vârstă și a bătrânilor.

El a subliniat că, spre deosebire de Italia, Spania sau Franța, care au impus măsuri puternice pentru a împiedica propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere izolarea totală.

"În acest scenariu, ar trebui să ne închidem țara un an sau chiar mai mult, cu toate consecințele", a argumentat el, adăugând că virusul "ar putea să reapară imediat dacă măsurile sunt retrase".

Cel mai recent bilanț indică 1.413 cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 24 de decese.