Johnson & Johnson a transmis luni că nu există nicio dovadă că medicamentul său pentru HIV, Prezista, are vreun efect contra coronavirusului, compania contrazicând mai multe speculații din ultima vreme în acest sens, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania spune că știe despre faptul că tratamentul său pentru HIV este luat în considerare ca opțiune pentru pacienții cu Covid-19, boala provocată de Sars-Cov-2.

Johnson & Johnson afirmă, însă, că folosirea tratamentelor HIV se bazează pe date clinice nepublicate în reviste științifice referitoare la pacienți cu SARS, un coronavirus similar cu cel din actuala pandemie.

Luna trecută, ziarul chinez Changjiang Daily a scris că o echipă de cercetători condusă de profesorul Li Lanjuan de la Universitatea Zhejiang a descoperit că medicamentele abidol și darunavir – un alt nume pentru prezista – pot inhiba virusul în experimente cu celule.

Nu există studii publicate care să evalueze Prezista ca tratament pentru coronavirus, precizează J&J, adăugând că face cercetări pentru a vedea dacă vreunul din medicamentele sale anti-virale, inclusiv darunavir, au vreun efect asupra coronavirusului.