Numărul persoanelor care au intrat în contact cu ofițerul MAI diagnosticat cu COVID-19 care fusese internat la Spitalul Gerota și a ascuns faptul că a fost în Israel, depășește 120, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

CoronavirusFoto: AGERPRES

Nelu Tătaru a declarat, luni, la Digi 24, că în acest moment sunt 30 de persoane diagnosticate care au legătură cu fostul ofițer MAI internat la Spitalul Gerota, după ce a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

"În acest moment sunt peste 30 de persoane pe care le avem, dar numărul contacților depășește 120. E posibil ca numărul să crească, pentru că având în vedere că noi îi testăm ca și contacți, ei sunt asimptomatici la acest moment”, a spus Tătaru.

El a fost înrebat dacă toate spitalele din țară au stocurile asigurate, deoarece mulți medici s-au plâns că nu au materiale sanitare și echipamente, acesta spunând că la centrul de comandă de la Ministerul Sănătății se vede în timp real stocul la fiecare dintre spitalele județene sau de boli infecțioase, precum și la nivelul DSP-urilor.

Tătaru a susținut că se vor face noi achiziții în domeniul sănătății și că speră să existe "tot necesarul” până la sfârșitul acestei săptămâni, "ca să avem stocurile rezonabile”.

"Odată cu instituirea stării de urgență ne dă posibilitatea ca aceste stocuri să fie reîncărcate, pentru că nu mai avem acea perioadă lungă de 45 de zile pentru a putea face achiziții. Putem face achiziții directe, iar atât la nivelul MAE, cât și la nivelul MS se derulează în acest moment achiziții directe de materiale și echipament”, a mai spus Tătaru.

Potrivit secretarului de stat în MS, odată semnat decretul privind starea de urgență, nu va fi cazul limitării unor drepturi civile în situația în care este România.

"Constituțional, starea de urgență poate merge până la limitarea unor drepturi civile, dar nu este cazul. În acest moment, pe noi ne ajută la achiziția de medicamente, la achiziția de aparatură, la achiziția de materiale sanitare, ne ajută la a face acele proceduri de angajare fără a mai respecta acele termene. Ne ajută efectiv la a lua niște măsuri sanitare de dezinfecție în locuri în care nu aveam acces până acum, precum și la a limita accesul în zonele aglomerate, pentru a nu avea acea apropiere socială”, a mai spus secretarul de stat. (Sursa: Mediafax)