​Pentru fiecare caz nou infectat de coronavirus ne așteptăm să vedem într-o lună alte 244 de cazuri noi, deoarece fiecare caz nou infectează, în medie, alți 2.5, iar fiecare dintre aceștia afectează la rândul lor alți 2.5 "și tot așa exponențial", afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

Vlad Mixich mai spune că, în cazul în care vom reuși să înjumătățim frecvența contactelor, fiecare caz nou infectat de coronavirus va infecta 1.25 persoane, în loc de 2.5 persoane. "Asta înseamnă că ne putem aștepta să vedem într-o lună alte... 4 (patru!) cazuri noi", mai spune Vlad Mixich.

"Înțelegeți acum de ce reducerea cât de mult posibil a contactelor sociale, spălatul pe mâini și anularea călătoriilor este importantă? Diferența e de la 244 noi cazuri pe lună la doar 4 noi cazuri pe lună produse de o persoană nou infectată", subliniază Vlad Mixich.

El precizează că acest calcul îi aparține lui Adam Kucharski, matematician epidemiolog la Școala de Sănătate Publică și Boli Tropicale din Londra.