China a făcut publici luni indicatori econmici slabi pentru lunile ianuarie și februarie pe fondul crizei provocate de pandemia coronvirusului Covid-19, relatează AFP: producția industrială s-a cotractat pentru prima oară în aproape 30 de ani în timp ce vânzările retail s-au prăbușit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Producția industrială a scăzut cu 13,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, comparativ cu o creștere de 6,9% în decembrie.

Vânzările retail, o reflecție a consumului, au scăzut cu 20,5% comparativ cu primele două luni din 2019, a anunțat Biroul Național de Statistică din China.

„Epidemia provocată de noul coronavirus a afectat negativ activitatea economică în primele două luni ale anului”, a admis directorul biroului de statistică, adăugând că „însă în general consecințele pe termen scurt sunt gestionabile”.

Aceste rezultate sunt totuși chiar mai dezastruoase decât previziunile analiștilor intervievați de agenția financiară Bloomberg. Aceștia estimau o scădere de 3% a producției industriale și de 4% în ceea ce privește vânzările.

Publicarea acestor cifre vine într-o perioadă în care China se luptă să țină sub control coronavirusul care a paralizat economia chineză în februarie ca urmare a măsurilor anti-epidemice luate de autorități pentru a preveni răspândirea virusului.