Confruntat cu un val de critici în contextul epidemiei de COVID-19 care a dus la restricții fără precedent, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a anulat flashmob-ul pe care voia să îl organizeze în oraș duminică după-amiază, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Sâmbătă, într-o înregistrare video postată pe Facebook, primarul îi îndemna pe oameni să vină, la ora 16.00, la statuia lui Gal Sandor, iar la 16.30, în faţa cetăţii Miko, pentru a participa la un flashmob la care să cânte imnul Ungariei şi imnul secuiesc. El le recomanda să stea la distanţă unii de ceilalţi.

Întrebat dacă nu consideră că acest îndemn este nepotrivit în contextul pandemiei de coronavirus, primarul a spus că "este chiar foarte potrivit", iar mesajul este că şi la vremuri grele oamenii trebuie să fie alături.

Demersul său a stârnit un val de critici, iar oamenii i-au cerut, pe aceeaşi reţea de socializare, să renunţe la organizarea acestui flashmob, în contextul în care în toată țara s-au luat măsuri fără precedent pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

De asemenea, deputatul UDMR Korodi Attila, care l-a devansat pe Raduly la prealegerile pentru fotoliul de primar al municipiului, a considerat gestul acestuia ca fiind o mare greşeală şi i-a îndemnat pe oameni ca duminică seară să aprindă o lumânare în fereastra locuinţei, pentru a marca ziua de 15 martie.

Şi organizaţia PLUS Harghita a criticat invitaţia făcută de Raduly Robert Kalman, pe care a considerat-o "iresponsabilă", şi i-a îndemnat, la rândul său, pe locuitorii oraşului ca duminică seara să aprindă o lumânare în fereastra locuinţelor.

Drept urmare, duminică la prânz, primarul a anunţat, tot într-o înregistrare video postată pe Facebook, că flashmob-ul va fi anulat, întrucât ar fi putut avea şi un mesaj nedorit de creare a panicii.

El şi-a exprimat bucuria că înregistrarea video în care anunţa organizarea respectivului flashmob a stârnit interesul presei de la Bucureşti, care "a fost nevoită" să-şi reamintească de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi de existenţa comunităţii maghiare.

UDMR a anunţat încă de luni că anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie, de comemorare a Revoluţiei de la 1848, şi a recomandat să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, în contextul măsurilor impuse de autorităţi, de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

În localităţile din Harghita locuite preponderent de maghiari, ziua de 15 martie a fost marcată prin depuneri de coroane, la care au participat un număr redus de persoane. (Sursa: Agerpres)