Guvernele din Europa au intensificat căutarea pentru ventilatoare ATI, în contextul în care doctorii şi spitalele se pregătesc pentru creşterea numărului de pacienţi cu COVID-19, potrivit Mediafax.

Spitalul Dimitrie GerotaFoto: MAI

Italia, ţara în care se află epicentrul epidemiei de coronavirus din Europa, a anunţat singurul producător de ventilatoare ATI să crească de patru ori producţia lunară.

Germania a ordonat 10.000 de ventilatoare de la un furnizor local, iar Franţa desfăşoară un studiu asupra propriului stoc pentru a determina nivelul necesar de provizii. Germania este ţara europeană cea mai bine echipată, având în total 28.000 de paturi la terapie intensiva, dintre care 25.000 sunt dotate cu aparate de ventilare artificiala.

România are aproximativ 22 de paturi pentru suta de mii de locuitori, menţionează FT.

Ventilatoarele ATI au rolul de a pune mai mult oxigen în plămânii pacienţilor cu probleme de respiraţie, una din principalele simptome ale celor infectaţi cu coronavirus.

Potrivit datelor interne, spitalele din România au aproape 3.000 de aparate care susţin funcţia pulmonară a bolnavilor şi aproape 4.000 de paturi de ATI. 200 de aparate de ventilaţie au fost cumpărate de autorităţi în regim de urgenţă. Dacă nu vor exista foarte multe cazuri grave, această infrastructură este suficientă.