O aeronavă de tip C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române efectuează sâmbătă, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, un nou zbor pe ruta București – Roma – București, pentru readucerea în țară a nouă cetățeni români din Republica Italiană. Este al doilea zbor de acest fel în ultimele 24 de ore, după ce vineri seara Armata a mai repatriat de la Roma alți opt cetățeni români.

Armata trimite o aeronava in Italia să repatrieze cetățeni romaniFoto: MApN

„Persoanele repatriate sunt cetățeni români non-rezidenți în Italia, aflându-se acolo cu titlul temporar, ca turiști sau pentru intervenții medicale și au fost afectați atât de plasarea în carantină a întregului teritoriu al Italiei, cât și de măsurile adoptate de către autoritățile române de suspendare a zborurilor și a curselor de transport rutier de persoane înspre și dinspre Italia. Aceștia nu au avut alternativă reală de a-și continua șederea pe teritoriul Republicii Italiene”, transmite Armata.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalate camere speciale de izolare, este operată de un echipaj format din locotenent-comandorul Romeo Gârz - comandantul aeronavei, căpitan Mihai Vîrdol - pilot secund, maistrul militar Maftei Ţebrean - tehnic de bord și echipa medicală formată din maior Daniel Nica - medic și plutonierul Georgel Grigore - asistent medical.

„Cei nouă cetățeni români vor fi preluați, la sosirea în țară, de către Direcția de Sănătate Publică și plasați în carantină într-o unitate din București, în conformitate cu măsurile adoptate de către autoritățile române pentru cetățenii care vin în România din Italia”, anunță MApN.

Vineri seara o altă aeronavă militară a fost trimisă de MApN pentru readucerea în țară a opt cetățeni români Italia.