Starea de urgență: Cine o instituie, ce măsuri iau autoritățile și cum sunt restrânse drepturile

de D.D.     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 martie 2020, 11:16 Actualitate | Coronavirus


Harta Romaniei
Foto: Hotnews
​Avocatul Poporului, dar și mai multe voci din rândul politicienilor cer decretarea stării de urgență, în urma răspândirii infecțiilor cu coronavirus în România. În cazul impunerii acestei măsuri excepționale, drepturi care sunt garantate în mod normal de Constituție sunt restrânse temporar. În contextul coronavirusului, țări vecine, Bulgaria și Ungaria, au declarat stare de urgență.

Astfel, într-o atare situație, autoritățile pot limita sau interzice circulația vehiculelor sau persoanelor în anumite zone, să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice, să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate sau să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.

Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din 1999.

Iată ce spune articolul menționat din Legea fundamentală: „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”

Dacă Parlamentul încuviințează această stare de urgență, cadrul legal după care vor funcționa lucrurile este dat de OUG 1/1999.

Acest ultim act normativ stabilește foarte clar faptul că „Starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Articolul 3 al OUG spune că vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.

„Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției”, spune OUG menționată anterior.

Ordonanța de urgență spune că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

„În raport cu evoluția situațiilor de pericol se poate trece de la starea de urgență la starea de asediu și de la starea de asediu la mobilizare sau la starea de război, cu respectarea prevederilor constituționale și ale prezentei ordonanțe de urgență”, conform actului normativ.

Decretul de instituire a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele:

a) motivele care au impus instituirea stării;
b) zona în care se instituie;
c) perioada pentru care se instituie;
d) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, în limitele prevederilor constituționale și ale art. 4 din prezenta ordonanță de urgență;
e) autoritățile militare și civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului și competențele acestora;
f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.

Responsabilul de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgență, revine, în principal, Ministerului de Interne.

„Pentru aplicarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, precum și a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile civile și militare au următoarele atribuții și răspunderi:

 • a) să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;
 • b) să dispună depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea și ridicarea lor; la încetarea măsurii excepționale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;
 • c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
 • d) să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie;
 • e) să efectueze razii;
 • f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
 • g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică;
 • h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
 • i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;
 • j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
 • k) să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;
 • I) să asigure paza militară a sediilor autorităților publice centrale și locale, a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio și de televiziune, precum și a unor agenți economici sau obiective de importanță națională; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
 • m) să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
 • n) să emită ordonanțe militare;
 • o) să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute;
Sursa :MEDIAFAXCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50228 vizualizari

 • -14 (36 voturi)    
  Nu sunt de acord. (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:35)

  sorance2000 [utilizator]

  Se pot impune restrictii de natura sa impiedice raspandirea virusului si fara aceasta panarama de stare de urgenta care si-ar avea sensul doar daca am fi atacati militar.
  • +11 (29 voturi)    
   mda (Sâmbătă, 14 martie 2020, 14:43)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui sorance2000

   cu ulttima fraza te-ai descalificat complet

   in practic toate situatiile de dezastre majore se instaureaza starea de urgenta...
   dar na forumistii stiu mai bine\

   nici mie nu-mi convine sa ma intrebe politia sau armata de sanatate pe strada, dar sunt situatii in care este necesar!
    #showComment() #showComment() #showComment()
  • +9 (13 voturi)    
   Asa e (Sâmbătă, 14 martie 2020, 19:19)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui sorance2000

   Dar ia-o logic. Cu cine sa te intelegi? Cu romanii izolati la domicilu care se plimba prin oras sa vada cum e temperatura afara? Cei in carantina care ies la fumat pe strada sau negociaza cu autoritatile ca ei nu vor sa stea pt ca nu considera ca sunt bolnavi (desi nu s-au testat).

   Sau sa nu uitam de romanii din "era vitezei" care nu au timp de dusuri si spalat pe maini si se mira de unde iau raceli sau gripe. Raspuns? "De la curent"... da da ! Sigur de la curent se ia.

   Si hai sa o spunem p-aia dreapta. Noi avem apa si sapun si toaleta si nu ne spalam. Dar du-te in zonele rurale unde nu se spala mai deloc, nici macar pe dinti. Nu i-a invatat nimeni. Si daca de maine ar vrea, unde? In 20220 exista scoli cu toaleta in curte. Gandeste-te ce distractie e pt copilasi iarna sa se duca la "baie".

   Sau astora experti care isi dau cuspirt si poarta masti fara sa fie bolnavi care nu inteleg nimic dar se dau experti dupa ce ii educa facebook prin articole scrise de discipoli ce au absolvit Scoala Olivia Steer.

   Derulam inapoi putin. De ce e grav COVID? Ca nu exista vaccin. Pentru Rujeola exista, dar aceiasi discipoli mentionati mai sus spun ca nu e cazul de vaccin. Sau gripa care face peste 50000 de morti anual si pentru care EXISTA vaccin, dar nu si-l fac, insa se sperie de 4000 de morti de la COVID. Dar din nou, FB ii educa.

   Din pacate cu romanul nu merge decat cu bata si biciul. Starea de urgenta nu trebuie, nu o vreau, dar e necesara.

   Problema aici nu e doar a romanilor cat si a politicienilor. Lor le convine o societtate panicata si isterica. In 30 de ani se puteau face programe de educatie si sanatate si asta ar fi fost pentru noi o simpla raceala, dar naaa, e mai simplu sa ne concentram pe DNA si legile care nu te lasa sa furi sau sa iti pui slugi/amante/soferi sefi de spitale. Fiecare cu prioritatile sale.

   Deci pe scurt: da, trebuie! nu trebuie sa iti placa, trebuie sa te conformezi. D-aia e stare de URGENTA. Altfel se numea "chef de urgenta". Nu?
    #showComment() #showComment()
  • +2 (6 voturi)    
   eroarea e in constitutie si legislatie (Sâmbătă, 14 martie 2020, 19:51)

   offside [utilizator] i-a raspuns lui sorance2000

   Constitutia nu ne da un instrument care sa permita alocare rapida de resurse (cu ocolirea procedurilor curente de achizitie) sau restrangerea libertatilor cetatenesti pentru o criza medicala de tipul celei cu care ne confruntam. DIn aceasta cauza, solutia este starea de urgenta - care teoretic e un instrument cam prea puternic pentru riscul pe care trebuie sa-l infruntam - dar nu avem nimic intermediar.

   Johannis a asteptat insa investirea guvernului, in loc sa ia aceasta decizie la inceputul saptamanii trecute, cand s-a vazut viteza de raspandire si evolutia din Italia - refuzam sa invatam de la altii si credem ca suntem tot timpul speciali. La o perioada de incubatie de 10-14 zile, masura (de ce de luni si nu cu efect imediat - ce tampenie e asta) nu va avea efect decat asupra scenariului in care ne vom afla peste 10-14 zile, adica 1500-2000 cazuri noi pe zi si un sistem medical care va fi deja in colaps. Daca ai sub 50 de ani si nu ai o boala cronica, sansele sa mori sunt mici spre foarte mici - insa pentru cei din zona 70+, odata infectati, sansa sa ajunga in spital daca fac o forma severa va fi foarte mica. Ne vom omora parintii si bunicii cu zile, pentru ca n-am redus din timp mobilitatea.
 • -5 (7 voturi)    
  Dificil (Sâmbătă, 14 martie 2020, 19:18)

  VacsAlbina [utilizator]

  Se trece de la o stare de beatitudine la o stare foarte grava. Sunt prevederi care depasesc nivelul actual de pericol.
  Sa citam:
  ___________________
  d) să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie;
  e) să efectueze razii;
  k) să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;
  n) să emită ordonanțe militare;
  I) ...dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
  __________________
  Dpmdv e cam mult.
  Apropo, mai avem voie sa comentam?
  • -2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 martie 2020, 23:24)

   [anonim] i-a raspuns lui VacsAlbina

  • +2 (2 voturi)    
   Chiar ca e dificil sa intelegi (Sâmbătă, 14 martie 2020, 23:45)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

   Ceea ce enumeri tu sunt posibilitati, alternative.
   Nimeni nu zice ca se vor aplica toate, de-a valma.
   Ar trebui sa asteptam sa vedem declaratiile oficiale de maine sau poimaine, apoi sa comentam
  • +2 (2 voturi)    
   Acum am inteles ordinul (Sâmbătă, 14 martie 2020, 23:51)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

   Oridinul este sa se creeze isterie si panica peste COVID cu aceste asa-zise "abuzuri".

   d) Ce perchezitii sa faca? Abia apuca sa faca cu DNA, dar nu intre anumite ore...
   e) idem - dar aici vorbim de DIICOT si itnerlopi cf. exemplului de mai sus
   k) nu scapam de Gadea asa usor
   n) da, de maine va fi impuscata fiecare porumbel care se apropie de persoane imbolnavite preventiv

   Iar aia cu gazele, deja o dam in conspiratii. Trebuie sa fii o persoana traumatizata rau de pe vremea cizmarului sau un troll care sa instige la panica sau picat din cer sa crezi ca in plina pandemie astora le arde de perchezitii si razii aleatorii pentru ca se plictisesc cand toti fac tot ce pot sa evite contactul cu lumea.

   Hai ca devii plictisitor... deja mi-e dor de Shaolin, xrogo, Mazeta... pe bune. Aia macar nu instigau asa gratuit la panica.
 • +4 (6 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 14 martie 2020, 19:49)

  Remarque [utilizator]

  Textul de lege este mai larg, pentru a putea fi aplicabil in situatii de urgenta din cele mai diverse.
  Unele dintre prevederi nu au legatura cu urgenta medicala cu care ne confruntam acum. Dragi autoritati, folositi-le intelept.
 • 0 (0 voturi)    
  sunt curios (Luni, 16 martie 2020, 1:59)

  hanu [utilizator]

  pe unde scot camasa daca nu functioneaza...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by