​DOCUMENT

Măsuri draconice în cazul în care coronavirusul va provoca decese în România: Persoana decedată poate fi văzută de cel mult 2 membri ai familiei, îmbrăcați cu echipament de protecție. Sicriul se sigilează, iar înmormântarea se face în cel mai scurt timp

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:22 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: AGERPRES
În cazul în care infecția cu noul coronavirus va provoca decese în țara noastră, protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite prevede măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, publicat aseară în Monitorul Oficial și consultat de HotNews.ro. Trupul persoanei decedate nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Măsurile apar în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat aseară în Monitorul Oficial.


Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus:

Art. 1 - Se aprobă Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 - Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", institutele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PROTOCOL specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS - CoV2)

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecție cu noul coronavirus (SARS - CoV2), evoluția fiind urmată de deces, autopsia medico-legală a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat din cauza riscurilor posibile în condițiile exercitării profesiei și de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital.

Decesul în unitatea sanitară cu paturi (spital) al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecția COVID-19 și diagnosticul de deces cu infecție cu noul coronavirus (SARS - CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Codul de Procedură Penală numai în moartea violentă sau suspectă de a fi violentă ori atunci când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni; în aceste cazuri, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a dispunerii ridicării cadavrului, după caz.

 • 1. Măsuri care privesc bolnavul cu noul coronavirus (SARS-CoV2) în cazul în care prezintă simptome severe de boală
În unitatea sanitară cu paturi, medicul curant sau un cadru medical desemnat de acesta va anunța instituția de medicină legală competentă încă din timpul vieții pacientului care prezintă semne severe de boală. În situația în care pacientul decedează și există suspiciuni cu privire la decesul pacientului infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV2) confirmat prin teste de laborator, altele decât decesul prin acțiunea bolii virale, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a ridicării cadavrului, după caz.

 • 2. Măsuri care privesc transportul decedatului din secția de spital către morgă
Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și speciificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilir specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe).

 • 3. Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea cadavrelor în incinta unității sanitare
Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile special destinate va purta obligatoru echipament individual de protecție după cum urmează:
 • 1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material țesut cu densitate mare, rezistent la apă, care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi și impermeabile la apă și bonetă.
 • 2. protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare.
 • 3. două rânduri de mănuși latex.
 • 4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.
Pentru personalul care manipulează cadavrul sau îmbrăcămintea și obiectele posibil contaminate cu secreții ale decedatului e obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare manoperă. Ulterior se va face dezinfecția mâinilor cu produse biocide de tip TP1, destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.

 • 4. Măsuri care privesc aparținătorii decedatului
Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.
Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință:
 • 1. halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă
 • 2. mască facială
 • 3. botoși (protecții încălțăminte)
 • 4. mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

Familia este cea care aduce sicriul.

Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor.

 • 5. Măsuri care privesc transportul cadavrelor către instituțiile de medicină legală
În cazul decesului la domiciliu, în care există suspiciune de deces ca urmare a infecției CODIV-19, nu se ridică cadavrul. Se apelează numărul de urgență 112.

Pentru transportul cadavrului de la domiciliu sau din spațiile publice unde a survenit decesul către instituția de medicină legală, vor fi respectate aceleași norme ca cele descrise la punctul 3, atât în ceea ce privește echipamentul individual de protecție al personalului care manipulează sau transportă cadavrul cât și în ceea ce privește manipularea cadavrului în vederea introducerii în sacul închis ermetic.

Persoanele care manipulează și transportă cadavrul vor lua în considerare respect față de demnitatea umană, orice activitate sau acțiune asupra corpului unei persoane decedate având la bază grija și respectul cuvenit unei ființe umane decedate.

În vederea ridicării cadavrului de la domiciliul, se vor solicita și se vor examina toate documentele medicale existente (de la unitățile sanitare, medic curant, medic de familie, laboratoare de analize medicale), acte din care să reiasă înregistrarea persoanei în evidențele Direcției de Sănătate Publică județene și București, precum și documente din care să reiasă localitatea din care a revenit recent în ultimele 14 zile, dintr-o călătorie, după caz.

Transportul cadavrului aflat în sacul închis ermetic din spațiul public, precum și de la domiciliu către instituția medico-legală, în vederea autopsierii, se va efectua numai în baza Ordonanței emise de procuror sau de organele de cercetare penală.

Transportul cadavrului aflat în sac închis ermetic se va efectua numai cu mijloace de transport autorizate potrivit legii. Atunci când decesul s-a produs ca urmare a infecției COVID-19, angajații serviciilor funerare care preiau cadavrul de la unitatea sanitară în care a survenit decesul sau de la instituția de medicină legală vor respecta întocmai aceleași dispoziții ca și orice alt transportator sau persoană care manipulează cadavrul, respectiv aceleași măsuri de prevenire a transmiterii bolilor infecto-contagioase și vor fi îmbrăcați obligatoriu în echipamentele individuale de protecție descrise anterior.

Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul coronavirus.

Pentru angajații serviciilor funerare este obligatorie, după fiecare manipulare, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1.


Ordinul Ministerului Sănătății cuprinde, de asemenea, și măsuri speciale care se aplică în cazul în care se va dispune autopsierea unui astfel de cadavru. Autopsia cazurilor medico-legale se va dispune conform art. 185 din Codul de Procedură Penală și nu poate fi refuzată, prevede ordinul. Practic, autopsia poate fi dispusă doar în cazurile în care există suspiciuni de moarte violentă/urmare a unei infracțiuni, nu din cauza infecției cu noul coronavirus.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

91583 vizualizari

 • +3 (31 voturi)    
  Virusul rezista (Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:27)

  robyzs [utilizator]

  Virusul rezista si 37 de zile dupa moartea gazdei, ar trebui incinerate toate cadavrele.
  • +10 (30 voturi)    
   De acord (Sâmbătă, 14 martie 2020, 11:18)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Dar apoi sar "credinciosii" ca arsi. (ha see what I did there?)
  • +4 (12 voturi)    
   nu este necesar (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:41)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   dezgroapa cineva mortii ca sa se infecteze cu coronavirus de la ei? Incinerarea are alt scop, sa nu se aglomereze cimitirele, situatie frecventa in cazul epidemiilor. Unele state, precum Iranul, au trecut deja la gropi comune.
   • -1 (9 voturi)    
    te doare mintea.. (Sâmbătă, 14 martie 2020, 15:41)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    gropi comune in Iran!?.. eu zic sa te citesti de 2 ori de acum incolo, daca prima data nu-ti iese.
  • -4 (8 voturi)    
   sursa (Sâmbătă, 14 martie 2020, 13:26)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   please.
 • -27 (39 voturi)    
  masuri draconice pt o raceala? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:30)

  Kosmos [utilizator]

  Toti cei care imoun astfel de masuri ar trebui concediati.
  • +10 (20 voturi)    
   Te oferi voluntar? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Daca ti se pare ca specialistii nu inteleg problema, poate vrei sa te oferi voluntar in spital, sa stai fara masca la capul patului bolnavilor de coronavirus? Ce poti pati?.. o simpla raceala..
   • +2 (2 voturi)    
    gogule (Duminică, 15 martie 2020, 8:14)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Tu subestimezi sistemul imunitar al omului care produce cel mai rapid un "vaccin" .
    Sunteti penibili toti astia care aveti interese si sunteti conectati ombilical la borcanul cu miere numit Stat
 • +19 (25 voturi)    
  ce ati vazut pana acum (Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:37)

  nellino [utilizator]

  va fi nimic in comparatie cu isteria pe care o prevad vizavi de potentialele victime.

  sanatate la toti!
  • +1 (5 voturi)    
   da (Sâmbătă, 14 martie 2020, 14:10)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   cand o sa se anunte primu deces o sa o ia toti razna...

   si decesele sunt cam inevitabile, mai ales ca ne apropiem de 100 de imbolnaviri...
 • -3 (23 voturi)    
  formal (Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:39)

  hanu [utilizator]

  formal, idiotic si exagerat. Faceti mai bine cateva spitale de campanie rapid ca la chinezi.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 martie 2020, 18:25)

   [anonim] i-a raspuns lui hanu

   • 0 (0 voturi)    
    nu locuiesc (Luni, 16 martie 2020, 2:06)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui

    in romania. Dar unde stau e tot atata prostie cat in RSR
 • +11 (27 voturi)    
  pai ce facem cu traditia? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:41)

  Coresponedntu [utilizator]

  nu tu o tuiculita la varice la capataiul celui decedat tinut in casa la 32 grade C, pe jumatate vanat datorita intrarii in descompunere, nu tu o salata de boef servita pe cosciug de vaduva care din cand in cand il mangaie pe cel plecat la cele vesnice ... astia chiar au luat-o razna... iese revolta in Romania profunda din satele sudiste...
  • +12 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 martie 2020, 11:09)

   [anonim] i-a raspuns lui Coresponedntu

   • +9 (13 voturi)    
    Puţintică răbdare... (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:27)

    MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu vă grăbiţi să luaţi acum Covid19...
    Se aude că în toamnă apare Covid 20, mai ieftin şi mai tare, cu upgrade pentru orice varstă.
   • +1 (7 voturi)    
    COLIV-19 (Sâmbătă, 14 martie 2020, 15:04)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui

    .
  • +1 (9 voturi)    
   Traditia (Sâmbătă, 14 martie 2020, 15:37)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Asa sunt unii, prosti. Nu pot fi toti destepti precum iubitorii de curcubee si alte lucruri "normale".
 • -1 (23 voturi)    
  Informare publica... ? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 10:42)

  dr4gme2hell [utilizator]

  Informare publica? Inteleg, insa poate ca ar ajuta mai mult promovarea unei perspective pozitive, decat una in care permanent punem raul in fata si vedem ce ar urma sa se intample in scenariile cele mai negre.

  But hey HotNews, negativul are impact SM mai bun, right?
 • +15 (21 voturi)    
  Masuri draconice? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 11:18)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Poate sunt exagerate, dar de bun simt si preventive. Hai sa nu bagam clickbait prin titluri ca nu sunt asa draconice. Inca nu a venit Coreea de Nord sa ne anexeze.
 • -5 (19 voturi)    
  ordin ilegal? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 11:21)

  Cornelia123 [utilizator]

  Eu, personal, sunt ingrozita. Cred ca acest ordin semnat de un secretar de stat este neconstitutional si ilegal.

  Nu am nimic impotriva sa se ia masuri suplimentare de protectie in cazul manipularii trupurilor neînsuflețite, insa deciziile sa ii priveasca pe manipulatori si sa fie luate numai in conformitatea cu legea si Constitutia. Si masurile care inlatura drepturile persoanei sa fie stabilite prin lege si dupa ce se declara stare de urgenta de catre presedinte, aprobata de parlament.

  In aceasta tara inca nu a fost declarata stare de urgenta.

  Nimeni nu le permite indivizilor care au pretentia sa ne guverneze ca acum, pe langa stresul creat de o posibila imbolnavire, sa adauge si stresul creat de ideea ca daca, din nefericire, ne imbolnavim, decesul sa ne fie declarat doar de un medic (probabil istovit, neatent) care semneaza in transa o hartie, ca acest deces sa nu fie confirmat de nimeni altcineva, ca nu avem voie sa cerem autopsia (poate fi mascat un malpraxis ori o moarte clinica). Si sunt o gramada de persoane care au fobie la ideea ca, dupa moarte, vor fi ingropate si au stabilit deja ca vor sa fie incinerate.

  Iar ordinul MS stabileste ca inca inainte de deces, IML este informat de iminentul deces pentru a veni sa-l bage in 2 saci de plastic pe decedat si sa nu-l mai vada nimeni. Cand se va mari numarul de bolnavi, de unde stim ca nu va merge pe banda rulanta, si cel pe moarte va fi declarat mort si bagat in saci numai ca sa se elibereze un pat in spital? Istoria umanitatii e plina de astfel de exemple, atat in razboi, cat si in molime. Este incredibil, horror de-a dreptul. De unde vom sti daca cei declarati morti chiar au murit si nu vor muri in sacii lor de plastic si, in fapt, vor fi ingropati de vii, fara sa mai aiba vreo sansa?

  Sa se ia masuri, de acord, cei care lucreaza in spitale si IML-uri sa-si ia ce masuri de protectie doresc, dar autopsia sa se faca si sa se ia masuri ca oamenii sa fie declarati decedati nu doar de medicul de pe sectie.
  • +1 (11 voturi)    
   stii ce zic eu (Sâmbătă, 14 martie 2020, 14:14)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Cornelia123

   sa declare CCR virusul neconstitutional in romania si apoi sa se duca la pacientii invectati si sa ii comunice viruusului ca trebuie sa dispara de urgenta din romania, altfel o sa suporte consecintele!

   stare de necesitate, situatie de urgenta iti spun ceva?!

   PS: ai vazut in italia?! stau cadavrele in case cu zilele pana le ridica morga! si aia au al 2a (AL DOILEA) sistem medical DIN LUME !!!
   • +4 (8 voturi)    
    ma tem ca nu ai inteles (Sâmbătă, 14 martie 2020, 17:15)

    Cornelia123 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Tie ti se pare normal ca, in spital fiind, pe moarte, declararea decesului tau si introducerea ta in 2 saci si stropirea cu formol sa depinda de semnatura unei singure persoane? Fara ca altcineva sa verifice ca intr-adevar esti mort? Ori , daca nu ai un tarus infipt in cap, sa nu ti se mai faca autopsie, in conditiile in care poate doctoral e beat ori nebun si decide ca ai murit, tu fiind inca viu? Si nimeni sa nu aiba dreptul sa-l verifice?De moarte clinica ai auzit? De dreptul prevazut de lege de a dispune cu privire funeraliile tale, unele personae nedorind sa fie mancate de viermi, ci incinerate ai auzit?
    Eu la aceste aspecte ma refeream. Pot sa ia ce masuri de protectie vor, dar cred ca oricine ar dori sa stie ca atunci cand il baga in saci, sicriu, pamant e mort pe bune.
    • -4 (8 voturi)    
     Aha, deci (Sâmbătă, 14 martie 2020, 23:41)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Cornelia123

     nu poti fi declarat mort fara ciopartirea post mortem, ca sa ce ?!
     sa'ti faca inventarul virusilor.
     si daca, doamne feri'ne nu esti mort si aia te ciopartesc de viu?
     ca si aia or fi obositi si n'or observa ca le faci cu ochiul...
     mai nasol este ca se trece peste demnitatea omului, din mortul familiei, regretatul tata, sot, bunic, frate, ajungi un cadavru de care societatea vrea sa scape cat mai repede.
     si numele sa'ti fie uitat, eventual.
     nu stiu daca au reglementat daca ai voie la cruce la capatai si ce sa scrie pe ea.
     pai nu suntem ca pe vremea lui voda caragea, aaaaa ?! la groapa cu var....
 • +4 (12 voturi)    
  a la guerre comme a la guerre... (Sâmbătă, 14 martie 2020, 11:50)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in evul mediu erau arsi in piata publica.
 • +9 (17 voturi)    
  - (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:06)

  Gojira [utilizator]

  Serios? "Draconice" că n-ai voie să pupi motul? Aș zice că sunt măsuri de bun simț...
 • +3 (7 voturi)    
  masuri draconice? (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:45)

  carmen_i [utilizator]

  Senatorul Vergil Chiţac si familia lui au fost adusi fara izoleta, ca nu exista decat una la nivel de judet. la el nu se aplica masurile?

  Si acum ne vorbesc de masuri cu privire la morti? care mai e rostul daca nu esti in stare sa respecti lucruri mai simple?
 • -6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 martie 2020, 12:47)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   auzi la el... (Sâmbătă, 14 martie 2020, 17:53)

   dacianus [utilizator] i-a raspuns lui

   "infectare controlata"
  • 0 (0 voturi)    
   tu ai auzit de sifonare bani (Duminică, 15 martie 2020, 10:03)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui

   De la buget?
   Se practica pe securitate si virusi
 • -6 (12 voturi)    
  ce porcarie (Sâmbătă, 14 martie 2020, 13:25)

  nash pandelica [utilizator]

  pai virusu' ala nu supravietueieste in cadavre. de fapt, niciun microorganism nu supravietuieste, dupa coagularea sangelui.
  exces de prostie....
  daca omul moare de diabet, infarct, stroke, etc. si ei o dau pe coroanavirus ?
  atunci, sa plateasca si cheltuielile de inmormantare.
  sa fie ca ei.
  • +4 (6 voturi)    
   Aberatii ''dupe'' marginea (Sâmbătă, 14 martie 2020, 15:24)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   santului,ca de obicei.
   • -2 (6 voturi)    
    da mai (Sâmbătă, 14 martie 2020, 18:26)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    dupe(!) marginea shantzului.
    masurile se impun, ca daca, doamne feri'ne, stranuta sau tuseste mortul si imprastie virusi...
    sau vrea sa dai mana cu el, la despartire...
    dar, ii punem masca si manusi si rezolvam.
    • 0 (0 voturi)    
     Mai ai? (Duminică, 15 martie 2020, 20:41)

     persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Le scoti la ora fixa? Iti vin anuntate,sau pe nepragatite?
    • 0 (0 voturi)    
     Crezi esti mai interesant daca folosesti (Duminică, 15 martie 2020, 20:48)

     persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     sh si tz in loc de ș si ț ?Asta nu te face nici mai frumos nici mai destept.Ba dimpotriva.
 • -2 (10 voturi)    
  aham (Sâmbătă, 14 martie 2020, 14:15)

  liviu_ [utilizator]

  "draconice"?! nici macar incinerarea nu e "Draconica" daca situatia o cere. Sa speram ca nu se ajunge acolo!
 • -5 (7 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 14 martie 2020, 18:49)

  tudorr [utilizator]

  Combinatiile BOR sa mai faca bani!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by