Europa este acum „epicentrul” pandemiei globale de coronavirus, spune șeful Organizației Mondiale a Sănătății, relatează BBC.

Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS)Foto: Agerpres/EPA

Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut țărilor să folosească măsuri agresive, mobilizarea comunității și distanțarea socială pentru a salva vieți.

„Nu lăsați acest foc să ardă”, a spus el.

Comentariile sale au venit în timp ce mai multe țări europene au raportat creșteri puternice ale infecțiilor și deceselor. Italia a înregistrat cel mai mare număr zilnic.

Au fost înregistrate 250 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, ducând în total la 1.266, cu 17.660 de infecții în general.

Spania, cea mai afectată țară europeană după Italia, a raportat vineri un salt de 50% în cazurile de deces, la 120. Infecțiile au crescut la 4.231. Premierul Pedro Sanchez spune că o stare de alertă va intra în vigoare sâmbătă timp de două săptămâni.

De asemenea, sunt introduse controale la un număr tot mai mare de frontiere în Europa, ca răspuns la răspândirea rapidă a virusului.

Peste 132.500 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în 123 de țări din întreaga lume, potrivit OMS.

Numărul total de decese a ajuns la aproximativ 5.000, o cifră pe care Dr Tedros a descris-o drept „tragică”.

"Europa a devenit acum epicentrul pandemiei, cu mai multe cazuri și decese raportate decât restul lumii combinate, în afară de China", a spus el.

"Sunt raportate acum mai multe cazuri în fiecare zi decât au fost raportate în China, în culmea epidemiei sale."