Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Daniel Popa, Constanța a explicat că senatorul Vergil Chițac, soția și prietenul lor nu au fost transportați cu izoleta pentru că persoanele confirmate cu COVID-19 pot fi transportate cu autospeciala pentru victime multiple. Mai mult, potrivit acestuia, Constanța are o singură izoletă, în timp ce erau trei pacienți, scrie Info Sud-Est.ro.

Vergil Chitac poza nativeFoto: Hotnews

Popa susține că există o prevedere în protocolul Departamentului pentru Situații de Urgență de la nivel național, care permite inspectoratelor teritoriale să transporte fără izoletă mai multe persoane, cu condiția ca acestea să fie confirmate toate cu coronavirus.

“A fost adus fără izoletă, conform procedurii. Este o procedură emisă de DSU, în care persoanele care sunt confirmate se transportă cu autospeciala de victime multiple sau alte mașini, în condiții de siguranță. Asta înseamnă să fie închisă ambulanța sau mașina. Se duc la locul unde trebuie să ajungă și apoi autospeciala este dezinfectată. Este o alternativă la transportul cu izoleta în condițiile în care nu ai izolete suficiente sau nu ai în dotare. Constanța are o izoletă și erau trei persoane. Medicul de specialitate a zis că pot fi transportate toate trei deodată, fiind toate infectate, confirmate de Spitalul de Boli Infecțioase. Echipajul a fost echipat corespunzător. Nu erau expuși la niciun risc. Toți trei erau infectați. Iar mașina a mers la decontaminare. Izoleta oferea o siguranță pentru contaminarea autospecialei”, a explicat Daniel Popa.

Șeful ISU Constanța mai spune că persoanele suspecte vor fi transportate individual.

”Județul Constanța are o singură izoletă. Sunt județe care nu o au nici pe aceea, cred, nu știu sută la sută, dar deocamdată noi avem una. Persoanele suspecte vor fi transportate individual. Fiecare cu mașina. Transportul se face numai la solicitarea DSP și după decizia lor. Este o procedură emisă de Departamentul pentru Situații de Urgență”, a mai declarat Daniel Popa, șeful ISU Constanța.

Senatorul PNL Vergil Chițac, confirmat cu noul coronavirus, soția și asistentul lui, infectați și ei, au fost duși fără izoletă și fără să aibă vreun echipament de protecție la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.