Katerina Sakellaropoulou, prima femeie aleasă preşedinte al Republicii Elene, a depus jurământul vineri în faţa unui parlament aproape gol la Atena, urmând apoi să preia funcţia în cadrul unei ceremonii al cărei număr de invitaţi a fost redus considerabil din cauza epidemiei de coronavirus în creştere în ţară, notează France Presse, citată de Agerpres.

Katerina SakelaropoulouFoto: Wikipedia

Aleasă la 22 ianuarie cu o mare majoritate de parlamentul grec la propunerea prim-ministrului conservator Kyriakos Mitsotakis, Ekaterini Sakellaropoulou, de profesie magistrat, care preferă să fie numită Katerina - un nume mai puţin oficial - este prima femeie ce obţine acest post în principal onorific pentru un mandat de cinci ani.

Îmbrăcată sobru cu un costum bleumarin, ea a depus jurământul la ora locală 11:40 (9:40 GMT) pe Biblie în faţa arhiepiscopului Ieronimos, şeful Bisericii Ortodoxe a Greciei, în prezenţa a aproximativ treizeci de deputaţi în Vouli (parlament), faţă de 300 de membri în mod obişnuit.

Ea nu a dat mâna nici cu premierul Kyriakos Mitsotakis, nici cu alţi oficiali. Ea urma apoi să depună o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din faţa edificiului, înainte de a prelua oficial funcţia la ceremonia de predare a puterii de la Preşedinţia Republicii, pentru a-i succeda oficial preşedintelui Prokopis Pavlopoulos.

Din cauza epidemiei de coronavirus, numărul invitaţilor a fost considerabil redus, doar aproximativ 100 fiind aşteptaţi să participe faţă de o mie iniţial prevăzuţi.

De asemenea din cauza coronavirusului, care a contaminat 117 persoane şi a făcut un mort în Grecia, autorităţile au închis de marţi toate şcolile, creşele şi universităţile în ţară, iar joi au decis să închidă cinematografele, teatrele, tribunalele şi discotecile, după primul mort de această boală, un grec de 66 de ani.

Katerina Sakellaropoulou, în vârstă de 63 de ani şi fostă preşedintă a Consiliului de Stat, s-a distins în profesia sa în probleme de protecţie a drepturilor şi a mediului într-o Grecie lovită de un deceniu de criză. Absolventă de drept constituţional şi al dreptului mediului la Atena şi la Paris-Sorbona, această fiică a unui judecător al Curţii Administrative Supreme a apărat drepturile refugiaţilor, minorităţilor şi libertăţile civile.

Într-o ţară unde paritatea între femei şi bărbaţi nu este larg răspândită, Katerina Sakellaropoulou a deschis deja o breşă devenind prima femeie la conducerea uneia dintre cele mai înalte instanţe din ţară în octombrie 2018, la propunerea fostului premier de stânga Alexis Tsipras.