Pandemia de coronavirus a bulversat joi lucrul la Comisia Europeană, personalul „neesenţial” fiind trimis să lucreze de acasă, negocierile post-Brexit cu Londra fiind și ele afectate, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Într-o scrisoare trimisă personalului instituţiei, preşedinta Ursula von der Leyen a anunţat că „începând de luni, toţi colegii care exercită activităţi neesenţiale vor trebui să intre în telemuncă”.

„Pregătim măsurile de precauţie necesare pentru a reduce riscurile pentru ei”, a promis ea, precizând că şase cazuri de contaminare cu coronavirus au fost înregistrate în rândul personalului Comisiei Europene de la începutul epidemiei.

În prezent, 9.000 de salariaţi din Comisie, respectiv circa o treime din personal, se află deja în telemuncă.

Pandemia de coronavirus are, de asemenea, consecinţe asupra negocierii între UE şi Regatul Unit privind relaţia post-Brexit.

Negociatorii au decis joi ca al doilea ciclu de discuţii, de săptămâna viitoare, să nu aibă loc la Londra aşa cum era prevăzut, din cauza pandemiei, a declarat pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor.

Decizia a fost luată după o întâlnire la Londra între Clara Martinez Alberola, adjuncta negociatorului şef al UE Michel Barnier, şi britanicul David Frost, însărcinat pentru tratative din partea Regatului Unit, potrivit aceleiaşi surse.

„Date fiind ultimele evoluţii legate de Covid-19, negociatorii UE şi ai Regatului Unit au decis astăzi în comun să nu organizeze ciclul de negocieri de săptămâna viitoare la Londra în forma iniţial prevăzută”, a explicat ea.

„Cele două părţi studiază în prezent alte mijloace pentru a continua discuţiile, inclusiv, dacă va fi posibil, recursul la videoconferinţă”, a adăugat ea.

Comisia Europeană urmează să prezinte vineri un pachet pentru ajutorarea statelor care au de suferit din cauza impactului economic al pandemiei de Covid-19.

Executivul UE va prezenta vineri „îndrumări şi măsuri pentru a răspunde consecinţelor fiscale şi economice” ale bolii, a postat pe Twitter vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

„Trebuie să susţinem companiile noastre, în principal IMM-urile şi pe micii întreprinzători loviţi de criză”, a adăugat el, după o reuniune de urgenţă a comisarilor europeni de joi.