Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, face apel la angajații instituțiilor publice din subordinea ministerului să nu închidă unitățile, ea spunând că este inadmisibil să se închidă casele de pensii, așa cum s-a întâmplat în București, iar pensionarii să fie lăsați fără pensie în plină epidemie de coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Este inadmisibil să se închidă casele de pensii așa cum am aflat că s-a întâmplat la București. Cer public președintelui Casei Naționale de Pensii Publice să ia măsuri până la demiterea conducerii Casei de Pensii a municipiului București și a Sectoarelor. Nu avem cum să pasăm responsabilitatea de la o instituție la alta. Ceea ce s-a întâmplat la București a făcut ca pensionarii să fie trimiși de la Casa de Pensii unde nu se lucrează decât pentru acordarea ajutoarelor de înmormântare către poștă, acolo unde angajații au fost expuși unei aglomerări de persoane care nu face decât să sporească riscul de contaminare. Instituțiile pubice trebuie să funcționeze, ele sunt primele care trebuie să dea semnalul în societate că lucrurile sunt sub control. Nu putem închide instituțiile publice lăsând oamenii fără pensii, fără beneficii sociale în această perioadă extraordinar de grea”, a spus ministrul Muncii.

Ministrul a mai declarat că nu este de acord cu închiderea direcțiilor de relații cu publicul din instituțiile publice. Violeta Alexandru spune că instituțiile pot flexibiliza programul, iar pentru că vine vremea caldă, cozile se pot organiza în exterior, fiind permis accesul în incintă unei singure persoane.

”Ministerul Muncii va lua măsuri proporțional cu evoluția lucrurilor. Instituțiile publice trebuie să dea dovadă de responsabilitate și de solidaritate. Dacă există agenți privați care își desfășoară activitatea pentru a avea hrană si cele necesare, dacă în spitale este personal medical care ne stă la dispoziție, dacă în unitățile de poliție există personal care să ne confere siguranța în spațiile publice, așa și în instituțiile publice, fac un apel la cele din coordonarea Ministerului Muncii, să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate. Nu suntem în acest moment în situația în care să închidem instituții publice”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul a cerut angajațilotr din instituțiile publice să respecte recomandările Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

”Prima grijă a angajaților și angajatorilor este de a asigura protecția și a lua toate măsurile de prevenție în fața acestei epidemii. Fac un apel la toți cei care lucrează în instituții publice să urmărească comunicarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență . Igienizarea este pe primul pas, păstrarea unei distanțe sociale față de cei cu care intrăm în contact și păstrarea unui climat de curățenie și de siguranță este ce ne solicită Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Am adus în Ministerul Muncii un epidemiolog ca să facă instruirea colegilor mei”, a mai spus ministrul Muncii.