​Articol actualizat

Parlamentul a adoptat legea: Angajatorii, obligați să dea liber părinților în caz de închidere a școlilor / Cu cât vor fi plătiți părinții

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 12 martie 2020, 13:58 Actualitate | Coronavirus


Copii la gradinita
Foto: Hotnews
Proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme” a fost adoptat cu unanimitate de voturi, joi, de către Camera Deputaților. Inițiativa a fost adoptată în contextul în care scolile din România s-au închis în perioada 11-22 martie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, iar mai mulți părinți spun că nu au cu cine să-și lase copiii. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Angajatorii sunt obligați ca în cazul închiderii școlilor în situații extreme să le dea liber părinților. Aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Deputaţii au stabilit ca banii să fie alocaţi din contribuţiile de 2,25% pe care fiecare angajat le oferă statului, scrie Mediafax.

Proiectul de lege care obligă angajatorii să acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii în situația în care școlile se închid s-a aflat pe ordinea de zi și în ședința de marți a Camerei Deputaților și a fost retrimis la Comisia de Muncă pentru analiză.

Proiectul a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD-ALDE și a fost adoptat de Senat pe 3 iulie 2019, dar a redevenit de actualitate în contextul închiderii școlilor din cauza coronavirusului.

Legea prevede: ”Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităților de învăţământ unde aceştia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuţii în domeniu”.

Prevederile se aplică:
 • a) părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ;
 • b) părinţilor copiilor cu dizabilități înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ.

 • ”Persoanele prevăzute la alin.(1) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învăţământ respective. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. În cazul familiilor monoparentale, declaraţia pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului”, se arată în proiectul de lege.
În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi. În cazul familiilor cu mai mulți copii, care se încadrează în prevederile art.1, zilele libere se acordă unuia dintre părinţi, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Inițial, proiectul prevedea că indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare, fapt care a stârnit controverse.

Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public şi privat”, se mai arată în proiectul de lege.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42431 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  cu cat? CU CE vor fi platiti? (Joi, 12 martie 2020, 14:00)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  asa e intrebarea
  • -1 (1 vot)    
   cititi ca scrie clar (Vineri, 13 martie 2020, 10:44)

   zxcv [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   maxim 75% din salariu de baza, adica salariul de incadrare fara sporuri, dar nu mai mult de salariul mediu brut care e dat prin legea bugetului 5429 lei in 2020
 • +16 (20 voturi)    
  imbecilitati (Joi, 12 martie 2020, 14:16)

  Nevermind [utilizator]

  1. "Deputaţii au stabilit ca banii să fie alocaţi din contribuţiile de 2.25% pe care fiecare angajat le oferă statului"
  Angajatii "ofera" statului 2.25? E "oferita" de catre ANGAJATORI, cretinilor.

  2. Daca ar fi platiti de stat, ar fi cum ar fi. Insa cred ca o sa fie ca la concedii medicale, de o sa vezi banii de la stat never si doar angajatorul va plati. Cu ocazia asta, o intrebare pentru onor statul roman: De ce concediile medicale nu sunt platite DIRECT de catre stat celor ce le solicita si nu de catre angajator care, in general, nu-si recupereaza banii?
  • -10 (10 voturi)    
   daca se iau concedii mediacle, (Joi, 12 martie 2020, 14:32)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   tot aia este. La medical (daca nu e urgenta) primesti 75% din salariu pe perioada concediului medical.
   In cazul de fata, guvernantii tot 75% din salariu vor da. Deci tot aia este...
   • +4 (8 voturi)    
    tocmai, acelasi rahat (Joi, 12 martie 2020, 14:50)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Daca se merge pe sistem CM. Sa plateasca statul direct.
    Ideea era alta, insa probabil esti angajat si nu cunosti sistemul. "concediul medical" este platit de catre angajator, desi tu nu ai fost la munca si nu ai produs nimic, urmand sa se recupereze banii de la stat, adica la sf asteapta. Normal ar fi ca angajatii aia protejati de catre STAT in baza contributiilor, sa primeasca banii cand ii da statul.
    • -9 (11 voturi)    
     Ar trebui sa fie platiti 175% din salariul cm bun! (Joi, 12 martie 2020, 15:55)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Ar trebui sa fie platiti 175% din salariul cm bun din ultimii 5 ani.

     Daca au fost someri, #rezistii trebuie platiti ca Parlamentarii ca "li se cuvine"...ca si-asa Parlamentul e inutil in Talibania Romania.

     #rezistii studenti trebuie sa aiba imediat si nelimitat acces international la toate liniile aeriene din lume. Gratuit! E o bataie de joc sa aiba doar la CFR si doar in interiorul tarii. De ce? Li se cuvine!

     Toate pensiile trebuie taiate si cu banii astfel obtinuti sa se dea o renta viagera #rezistului ca nu cumva sa incerce sa faca ceva, orice, in viata lui.

     Talibaniada Romania n-are nici macar Opiu, da' acum, ca Afganistanul si-a recapatat Endependenta (precum justitia din Ro), fratii talibani originali vor fi fericiti sa ajute fratii mai mici talibani #rezisti romani!
   • +3 (5 voturi)    
    dar nu mai mult de 75% din salariul mediu (Joi, 12 martie 2020, 15:11)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    deci cei cu salarii mari nu vor primi mai mult de vreo 3000 ron, presupun ca salariul mediu nu e mai mult de 4000 ron.
    • +1 (3 voturi)    
     calcul salariu de pazit plodul (Joi, 12 martie 2020, 18:31)

     offside [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     75% din salariu mediu brut pe tara inseamna 4071 salariu brut sau 2381 RON in plata (in mana).
   • +3 (3 voturi)    
    indemnizatie concediu medical (Joi, 12 martie 2020, 18:38)

    offside [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    In concediul medical, indemnizatia este 75% din salariul de pe contractul tau de munca, pe care probabil il meriti si din care achiti contributii catre bugetele de stat in fiecare luna (medicul nu-ti poate da mai mult de 10 zil concediu si primele 5 zile le suporta firma, restul le plateste firma si le recupereaza cu o medie de 12-18 luni intarziere de la bugetul de sanatate). Acum, daca ceri concediu special de parinte, primesti max. 2381 RON net/luna (indiferent de salariu si contributii), pentru ca atat inseamna net din 75% aplicat la media salariului pe tara (5428 RON * 0.75%=4071 RON brut). Nu conteaza cat contribui, de primit primesti "pe medie" (sau mai degraba sub medie).
   • 0 (0 voturi)    
    nu e tot aia (Vineri, 13 martie 2020, 10:48)

    zxcv [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    e mai putin decat CM, la CM se ia in calcul tot castigul brut, aici vorbesc doar de salariul de baza
  • +6 (8 voturi)    
   :)) (Joi, 12 martie 2020, 14:43)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Si-i recupereaza, in trei ani, dupa sute de reveniri si cereri de urgentare si batut la cap angajatii de la casa de sanatate.   PS: Ma bucur cand mai gasesc cate un frate de suferinta.
  • -1 (1 vot)    
   Recuperare (Joi, 12 martie 2020, 22:56)

   motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Logic ar fi ca la nivelul unei firme, indemnizatia de 75% din salariul de baza acordata parintilor intrati in concediu sa fie compensata cu totalul contributiilor asiguratorii pentru munca de 2,25% datorate pentru toti salariatii din compania respectiva.

   Daca totalul CAM per firma depaseste suma concediilor "pentru situatii extreme", angajatorul sa plateasca numai diferenta rezultata. Daca situatia e inversa, sa se admita posibilitatea compensarii diferentelor pe plus/minus intre luni succesive. In fine, daca aceste compensari nu se pot realiza (de exemplu daca sunt prea multi parinti plecati in concediu), atunci statul sa ramburseze sumele negative in maxim 2-3 luni - cam cum se intampla in cazul rambursarilor de TVA.
 • -1 (3 voturi)    
  ha! (Joi, 12 martie 2020, 14:18)

  mumuishere [utilizator]

  "dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie" - ce sa faci cu 4000 de lei brut? ce gluma buna....
 • +1 (17 voturi)    
  Ce tampenie (Joi, 12 martie 2020, 14:18)

  sim18 [utilizator]

  Avem concedii de odihna... intai sa le consume iar apoi trebuie lasata asta la latitudinea angajatorului...nu puteti impune privatilor sa dea bani de pomana cum dati voi bugetarilor, caci intra in faliment. Nu cred ca moare nimeni, daca o luna strangem si noi cureaua... sa nu fim egoisti, trebuie si noi sa ne asumam... fiecare dintre noi, sa nu mai asteptam sa ne dea altii ceva pe gratis....nu se poate! Mai degraba sa existe facilitati de taxe etc...
 • 0 (4 voturi)    
  in plus (Joi, 12 martie 2020, 14:20)

  sim18 [utilizator]

  ce varsta au copii? Ieri era plin de adolescenti pe strada, alergau, erau precum in vacanta... ce garantie avem ca aceste masuri vor da rezultat... consider ca un copil in clasa a 5 poate sta singur, dar e doar o parere.
 • -4 (6 voturi)    
  2.25% pe care fiecare angajat le oferă statului (Joi, 12 martie 2020, 14:28)

  Adry@n [utilizator]

  Astia sunt aia pe care ii poti redirectiona catre fundatii ONG-uri? Daca da atunci nu sunt banii statului, e ca si cum statu iti ia ceva spunand ca era deja al lui desi stim bine ca nu au drepturi asupra lor.
  • 0 (0 voturi)    
   nu sunt aia (Vineri, 13 martie 2020, 11:52)

   zxcv [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

   e contributia la stat calculata la fondul de salarii, nu confundati lucrurile
 • +5 (11 voturi)    
  dragutz (Joi, 12 martie 2020, 14:42)

  liviu_ [utilizator]

  deci
  1 - obligi firma sa dea liber => firma poate avea MARI probleme, poate chiar intra in incapacitate de plata, oameni dati afara etc => criza economica
  1 b - firma va plati ea din banii proprii, statul v-a deconta la o data ulterioara (2-3 ani asa) - asa se intampla acum! => criza, firme inchise etc
  2 - obligi parintii sa accepte un salariu de kkt ("Aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie."). adica "mori de foame boule". => oamenii nu o sa aiba bani sa-si cumpere chestii (mancare, plata facturilor etc) => criza economica
  3 - din 1 si 2 => cu ce kkt o sa mai sustina statul orice in tara asta cand NU OR SA MAI FIE BANI ?!

  deci voi vreti sa ne omorati voi inaintea virusului, ca nu prea inteleg?!
 • +2 (4 voturi)    
  da, da (Joi, 12 martie 2020, 15:24)

  Wheelwright [utilizator]

  E plin orasul meu (al doilea sau al treilea din Romania la populatie) cu copii de la 10 ani in sus. Singuri, in grupuri, nesupravegheati.
  Daca ofera bani de-a moaca parintilor, nu ca unii ar avea alta solutie (cei mici), ar trebui sa fie din fondurile sociale special creeate pentru astfel de situatii. Pentru unele firme un salariu dat pe nuemunca ar fi foarte greu, mai ales in aceste zile.
 • +1 (1 vot)    
  Faliment (Vineri, 13 martie 2020, 13:23)

  Zagura [utilizator]

  Și cu cine își va continua activitatea angajatorul ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by