Coronavirus: Avocatul Poporului îi cere președintelui Iohannis să declare starea de urgență / Ce implică instituirea stării de urgență - UPDATE

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 12 martie 2020, 13:16 Actualitate | Coronavirus


Renate Weber
Foto: Hotnews
​​Avocatul Poporului i-a cerul joi președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență, iar Parlamentului să o încuviințeze, în contextul epidemiei de coronavirus. Solicitarea este făcută luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii Covid – 19.

"Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României. România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Ce implică instituirea stării de urgență


Potrivit Constituţiei (Articolul 93), preşedintele României instituie starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

Măsurile excepţionale în cazul stării de urgenţă sunt reglementate de Ordonanța de urgență 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. "Starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Articolul 3 al OUG spune că vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:
 • a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;
 • b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.
"Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției”, potrivit OUG.

Starea de urgență se poate impune pentru o perioadă de cel mult 30 de zile

„În raport cu evoluția situațiilor de pericol se poate trece de la starea de urgență la starea de asediu și de la starea de asediu la mobilizare sau la starea de război, cu respectarea prevederilor constituționale și ale prezentei ordonanțe de urgență”, conform actului normativ.

Decretul de instituire a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele:

 • a) motivele care au impus instituirea stării;
 • b) zona în care se instituie;
 • c) perioada pentru care se instituie;
 • d) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, în limitele prevederilor constituționale și ale art. 4 din prezenta ordonanță de urgență;
 • e) autoritățile militare și civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului și competențele acestora;
 • f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.
 • Responsabilul de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgență, revine, în principal, Ministerului de Interne.
„Pentru aplicarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, precum și a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile civile și militare au următoarele atribuții și răspunderi:
 • a) să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;
 • b) să dispună depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea și ridicarea lor; la încetarea măsurii excepționale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;
 • c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
 • d) să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie;
 • e) să efectueze razii;
 • f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
 • g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică;
 • h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
 • i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;
 • j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
 • k) să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;
 • I) să asigure paza militară a sediilor autorităților publice centrale și locale, a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio și de televiziune, precum și a unor agenți economici sau obiective de importanță națională; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
 • m) să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
 • n) să emită ordonanțe militare;
 • o) să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute;
 • p) dreptul de a ordona unităților Ministerului de Interne competente să efectueze rețineri pe timp de 24 de ore. Arestarea persoanei reținute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat”, arată Articolul 20 al OUG 1/1999.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30716 vizualizari

 • +46 (54 voturi)    
  stare (Joi, 12 martie 2020, 13:18)

  Soljenitin [utilizator]

  Starea de urgenta este ca este weber avocatul poporului si PSD in curtea constitionala. Aia este starea de urgenta, cata vreme nu avem nici un deces de coronavirus.
  • +34 (38 voturi)    
   PSD cere stare de urgenta prin avocata PSD (Joi, 12 martie 2020, 14:12)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   de ce vrea PSD stare de urgenta???

   pt ca vor sa presa cumva guvernarea...prin majoritatea din PARLAMENT vor instituirea unor masuri care sa dea parlamentului dreptul sa ia decizii in locul unui guvern interimar

   CCR (alti PSD-isit) au blocat alegerile anticipate asa ca o sa avem guvern interimar pana la toamna
   • -9 (17 voturi)    
    dar Orban de ce a vrut? (Joi, 12 martie 2020, 14:50)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    in Ungaria?
    sau ne place o idee in functie de cine o propune?
   • +11 (11 voturi)    
    Starea de necesitate dă liber la tocarea banilor (Joi, 12 martie 2020, 15:22)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Starea de necesitate permite, după cum este și normal, achiziții publice în regim de urgență fără respectarea procedurilor normale.

    Deci, liber pentru președinții de CJ și primari să încredințeze contracte din fonduri proprii sau din fonduri obținute de la guvernul central în numele necesității.
    • -3 (3 voturi)    
     suspiciunea, (Vineri, 13 martie 2020, 9:08)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

     convingerea ca celalalt vrea sa faca rau ... Unde duce acest mod de gandire ? La paralizie !!
  • +29 (31 voturi)    
   Cand vom avea... (Joi, 12 martie 2020, 14:12)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   ...un nou parlament trebuie o noua constiututie care sa impiedice existenta unor institutii formate din cativa oameni care sa decida dupa bunul lor plac(respectiv dupa bunul plac al partidului care i-a propulsat in functiile respective).Actuala constitutie a fost facuta pt Iliescu&co,e nevoie de una cu adevarat pentru natiunea romana.
   • +6 (6 voturi)    
    Primul amendament nou (Vineri, 13 martie 2020, 7:08)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    sa fie: daca parlamentul demite presedintele si nu se confirma prin referendum, parlamentul se dizolva automat.
   • +1 (1 vot)    
    Avem o democratie, ce facem cu ea? (Vineri, 13 martie 2020, 13:15)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Inteleg ce vrei sa spui, dar trebuie sa fim cu totii constienti ca fondul problemei este performanta slaba la alegeri. Adica electoratul alege prost, consecvent prost.

    Cand alegerile sunt la nivel individual, rezultatele se pastreaza la nivel individual.. De aceea avem milioane de dorei cu buda in fundul curtii. Dar atunci cand majoritatea decide pentru toti, responsabilitatea se dilueaza. Daca majoritatea voteaza un partid de hoti, si minoritatea care a votat cu oameni cinstiti va plati factura hotiei.
  • +6 (10 voturi)    
   Pai cica pesedeii (Joi, 12 martie 2020, 14:52)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   nu pot sa se imbolnaveasca de coronavirus.
   Ei nu sunt monarhosti!
   Dar... au rosu in gat de la nastere, pana aici aproape!
   De-aia vor stare de urgenta.
   Se simte streangul!
  • +4 (6 voturi)    
   p-asta (Joi, 12 martie 2020, 16:41)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   n-au bagat-o inca in carantina, la izolare?
  • +1 (1 vot)    
   dar (Vineri, 13 martie 2020, 9:07)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   nenorocirea trebuie prevenita ! Ca apoi, poate fi prea tarziu ... Uita-te la italieni, bietii ...
 • +33 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 13:18)

  [anonim]

  • +13 (15 voturi)    
   Da da ))))) (Joi, 12 martie 2020, 14:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   Cam așa vrea Ciuma Roșie ))))
 • +18 (26 voturi)    
  Nu am (Joi, 12 martie 2020, 13:19)

  sim18 [utilizator]

  Nu am cuvinte sa exprim ce simt pentru dvs.....si pentru tampenia spusa...
 • +27 (33 voturi)    
  Lol (Joi, 12 martie 2020, 13:20)

  mitg [utilizator]

  De acord, dar doar daca starea de urgenta ne permite sa deportam aceasta "avocata a poporului" si pe dorneanu in siberia.
 • +18 (20 voturi)    
  /// (Joi, 12 martie 2020, 13:23)

  GemstonePig [utilizator]

  Asta e ca madam Sarmea, a fost informata pe cai subterane de ce se discuta in guvern si acum sare repede cu ideea ca sa para ca Iohanis asculta balariile ei
 • -23 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 13:25)

  [anonim]

  • -4 (6 voturi)    
   De ce nu, direct stare de razboi? (Joi, 12 martie 2020, 15:16)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

   Unii cer sa vina armata la granita sa-i caute de virusi pe cei care vor sa intre in tara.
 • +27 (31 voturi)    
  Bagati’o la domiciliu fortat (Joi, 12 martie 2020, 13:27)

  sfarleaza [utilizator]

  Pe individa asta. Si sa o anuntati ca a trecut pericolul « decat » peste 5 ani :))
 • +24 (26 voturi)    
  baba din tramvai (Joi, 12 martie 2020, 13:27)

  levierul [utilizator]

  asa patesti cand pui o baba din tramvai, Avocat al Poporului.
  • +11 (13 voturi)    
   Și / sau Norica Nicolai (Joi, 12 martie 2020, 14:33)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Parca sunt Gemene ))))
   • +7 (7 voturi)    
    Sunt tripleti, (Joi, 12 martie 2020, 21:19)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    ca in grup este si Grapini !
    • +5 (5 voturi)    
     Am uitat de baba asta )))) (Vineri, 13 martie 2020, 7:05)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     Baba Vanga a Banatului ))))
 • +25 (29 voturi)    
  avocatu popoului (Joi, 12 martie 2020, 13:30)

  liviu_ [utilizator]

  ar trebui sa-si vada de treaba ei
  dar ea nu se poate abtine sa nu incerce sa obtina niste capital electoral pt stapanu din alde!

  este avocatu poporului, NU are atributii sau putere sau competenta in acest caz, deci e 100% campanie electorala.

  ba v-as impusca ma pe astia care va folositi de astfel de evenimente pt a va face campanie! de fapt mint, v-as tortura si apoi impusca
 • +16 (24 voturi)    
  iese si armata pe strada? (Joi, 12 martie 2020, 13:34)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Stare de urgenta in fiecare iarna, propun, cand vine gripa si zapada.
 • +15 (19 voturi)    
  Starea de urgenta (Joi, 12 martie 2020, 13:42)

  NicolaeA [utilizator]

  Sedintele parlamentului nu mai pot avea loc: sunt interzise adunari cu mai mult de 100 persoane in spatii inchise; daca vor sedinta sa stea in corturi individuale la Universitate si pot tine sedinte in aer liber, pana la 500 de "alesi"; cred ca mai gasim suficienti mineri ! Sau la Targoviste - este acolo un zid celebru !
 • +24 (24 voturi)    
  mda... (Joi, 12 martie 2020, 13:46)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  psdeii vor sa amane alegerile ca altfel o iau in mana rau de tot... si sclava psd cere ea ca vrea declararea starii de urgenta.

  MARS ACASA PSDISTO !
 • +20 (20 voturi)    
  Avocatul deavolului.. (Joi, 12 martie 2020, 13:51)

  arpi [utilizator]

  Ce treaba are avocatul cu treburile guvernului.. Sau mai nou presedintelui.. Sa-si vada de manevrele ei...
 • -25 (25 voturi)    
  they said it will be fun (Joi, 12 martie 2020, 13:59)

  cettm [utilizator]

  Welcome To The End Of The World
  • +6 (8 voturi)    
   ba (Joi, 12 martie 2020, 14:38)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cettm

   nu mai juca plague inc sau pandemic 2 !
 • -17 (21 voturi)    
  Gata, (Joi, 12 martie 2020, 14:03)

  Ozmo [utilizator]

  Azi se valideaza guvernul Citu. Presedintele vine in Parlament si declara stare de urgenta, Parlamentul aproba stare de urgenta si se inchide si Bucurestiul. Vorbim dupa ora 17. Sa fiti sanatosi !!!
  • -10 (10 voturi)    
   Dupa poate Klaus sa isi dea premiul inapoi (Joi, 12 martie 2020, 14:15)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   Nu stiu daca vrea.
 • +23 (23 voturi)    
  ... (Joi, 12 martie 2020, 14:03)

  ursu_rebegea [utilizator]

  Ca sa se faca achizitii discretionar, fara licitatii si fara sa raspunda nimeni pentru bani. Javrele astea nu se potolesc niciodata.
 • +18 (20 voturi)    
  avocatul poporului (Joi, 12 martie 2020, 14:08)

  Kosmos [utilizator]

  Cum se face ca in postul astia ajung doar persoane controversate si oarecum cu dizabilitati de tot felul
  • +6 (6 voturi)    
   Ba, madam renata nu-i controversata de loc (Joi, 12 martie 2020, 15:19)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Ea e trup si suflet cu besedeul
   Si toata lumea stie, nimeni nu contrazice
 • +16 (16 voturi)    
  oare ce ce insista atat? (Joi, 12 martie 2020, 14:09)

  carmen_i [utilizator]

  Constitutia spune ca parlamentul nu poate fi dizolvat in starile de urgenta:

  Art. 89
  3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

  Oare se gandesc alesii ca parlamentul ar putea fi dizolvat?
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 14:27)

  [anonim]

 • +12 (12 voturi)    
  psd alde proro (Joi, 12 martie 2020, 14:31)

  mmmircea [utilizator]

  incearca cu disperare sa amane orice fel de alegeri. Moliceanu si Monta sunt bine sub pragul electoral, iar pesedeul e la minime istorice. Sunt disperati si gata sa arunce tara in haos cu ajutorul unor slugi fsb-iste ca weber si dorneanu, numai sa impiedice inevitabilul.
 • +13 (13 voturi)    
  Nu mai scapam de fosile (Joi, 12 martie 2020, 14:33)

  ABBV [utilizator]

  numa fosile comuniste si manelisti in politica. Nici o fosila din asta nu poate numi cu exactitate motivele care impun masurile cerute.
  • +7 (7 voturi)    
   Nu e doar comunista (Joi, 12 martie 2020, 14:56)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Weber e si fosila securista - nu degeaba a mancat si mananca ra*at la Latrina 3 a lui Voiculescu
 • +6 (6 voturi)    
  Asa e (Joi, 12 martie 2020, 14:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Atunci abia haitele de infractori pe care ii apara acest gunoi juridic ar pitea sa fure cum si cât vot. Nu degeba latrino-securista Weber, inhaitata cu cele mai jegoase gunoaie ale Ciumei Rosii, a fost propulsata ca avocacat al poportului
 • +7 (9 voturi)    
  Am scapat... (Joi, 12 martie 2020, 15:01)

  SoulRider [utilizator]

  ...de dracu' si am dat de ma-sa! O sa scapam la alegeri de slugile astea obediente!
 • -6 (8 voturi)    
  Numai daca ati sta putin si v-ati gandi, (Joi, 12 martie 2020, 15:19)

  xrogo [utilizator]

  poate atunci i-ati da dreptate Avocatului Poporului, orice masura care restrange drepturile cetatenesti este neconstitutionala si paote aricand sa fie atacata la CCR.
  Pentru ca aceste masuri sa fie perfect legale si constitutionale trebuie sa ne aflam intr-o stare exceptionala si asta nu se poate face decat prin declararea starii de urgenta, stare declarata de presedinte si apoi aprobata de parlament!
 • -3 (7 voturi)    
  starea de urgenta.... (Joi, 12 martie 2020, 17:05)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  In fine,o propunere meritorie a avocatului poporului !
 • -5 (9 voturi)    
  sint ptr interesele romanilor si starea de urgeta (Joi, 12 martie 2020, 17:12)

  Coco Whistle [utilizator]

  indiferent de la cine vine, tari mult mai bine pregatite, chiar si la granita noastra au declarat stare de urgenta. nu putem fi contra doar de dragul de a fi impotriva. oricum o sa ajungem acolo, nu putem astepta, chiar ma gindesc cum de nu au facut-o pina acum...lipsa crasa de responsabilitate, de rapiditate in actiune; cei care zic ca merge si asa sa inteleaga ca nu e momentul lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by