Coronavirus: Primăria Capitalei nu mai are spații pentru carantină. Oamenii veniți din zonele de risc așteaptă cu orele la triaj/ Bădulescu: Nu putem aloca bani pentru că Guvernul nu a declarat stare de alertă /UPDATE Două hoteluri cu 130 de camere, repartizate pentru carantină

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 12 martie 2020, 12:35 Actualitate | Coronavirus


Aurelian Badulescu
Foto: Agerpres
Primăria Capitalei nu mai are spații pentru a ține în carantină persoanele care vin din zonele de risc, cele 250 de locuri ale administrației locale fiind epuizate de miercuri la prânz, a declarat pentru HotNews.ro viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu. Din această cauză, în ultimele 24 de ore oamenii au stat în spațiile de triaj de la aeroport și câte 6 ore, spune el. Bădulescu susține că s-a ajuns în această situație deoarece Guvernul nu a dat Primăriei bani pentru cazare și nici nu instituie stare de alertă pentru ca municipalitatea să poată aloca fonduri din bugetul propriu.


UPDATE Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat pentru HotNews.ro că doi oameni de afaceri au pus la dispoziția municipalității două hoteluri, unul de 90 de camere și altul de 40 de camere ca spații de carantină. Locațiile trebuie aprobate în Comitetul pentru Situații de Urgență. Problema banilor încă nu a fost rezolvată.

.....

Bădulescu spune că municipalitatea a găsit de ieri până azi 150 de locuri la hotel pentru a-i ține pe oameni în carantină, însă acestea au devenit imediat insuficiente, iar Primăria merge pe datorie.

Primăria Capitalei și Primăriile de Sector au avut 250 de locuri pentru carantină instituționalizată, adică 250 de camere, dar numărul este insuficient și cererea crește de la oră la oră.

”Locurile Primăriei Capitalei s-au epuizat de miercuri de la ora 12.00, acele spații pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență ne-a cerut să le punem la dispoziție. Le-am spus că avem discuții cu centrele avansate din celelalte țări și cunoaștem că numărul celor care vin din zonele de risc și trebuie să intre în carantină crește și că trebuie să găsim soluții. De două zile am cerut Comitetului Național pentru Situații de Urgență să aloce resursa financiară ca în în palierul 2, dacă nu mai avem locuri de carantinare disponibile, să mă duc către persoanele juridice care au spații de cazare. Am solicitat să ne aloce o sumă pe care o stabilesc ei pentru fiecare persoană pentru a face demersurile. Ei trebuie să stabilească suma. Până la această oră Guvernul nu a înțeles să se aplece asupra acestei chestiuni care trebuie rezolvată urgent. Oamenii stau mult în triajul de la Otopeni, 5-6 ore”, a declarat Bădulescu.

Viceprimarul spune că municipalitatea a decis să ducă oamenii la hotel, pe datorie, ca să rezolve criza, fiind nevoie urgent de 150 de locuri.

”I-am dus la hotel în disperare de cauză, am găsit un om care ne-a pus la dispoziție hotelul și toată resursa umană, fiindcă sunt lucrători care nu doresc să aibă de-a face cu oamenii din carantină. Este greu să găsim și hoteluri, fiindcă nu doresc să se asocieze cu asta. Mai trebuie și personalul de acolo pregătit. Noi cheltuim cu acele 150 de persoane bani pe care nu știm de unde o să-i plătim pentru că numărul celor care trebuie să stea în carantină crește de la oră la oră. Trebuie multe spații de cazare deoarece putem pune împreună doar familiile care au venit împreună, în rest trebuie pentru fiecare om câte o cameră”, a mai spus Bădulescu.

În această dimineață, 35 de oameni așteptau în spațiile de triaj ca să intre în carantină.

”În acest moment am deblocat carantinarea pentru că am mai găsit încă 50 de locuri, dar care se vor ocupa în circa două ore, după care vom avea din nou această problemă. Așteptau 35 de oameni, mai avem o rezervă de 15. Am mai găsit și alte hoteluri dispuse să facă asta, am găsit hoteluri cu 12 camere, cu 15, cu 50. Nu am plătit pentru cazarea la hotel. Dacă nu se rezolvă cu Guvernul, o să ne ducem la sponsori. ”, a susținut Bădulescu.

Viceprimarul cere Guvernului fie să aloce bani pentru plata spațiilor de cazare, fie să declare stare de alertă ca municipalitate să poată plăti.

”Instrumentul pe care ei trebuie să-l folosească este cel pe care l-a cerut Arafat, Ordonanța 21, instituirea stării de alertă. Pe acest fond eu pot aloca sumele necesare pentru cazarea acestor oameni. Ei nu au vrut, nu ne dau nici bani. Ce facem? Lăsăm oamenii în aeroport? Oamenii vor sta în aeroport cu oameni”, a spus Bădulescu.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat joi primarului general al Municipiului București, Gabriela Firea, primarilor celor șase sectoare din Capitală, precum și primăriilor din județul Ilfov să identifice urgent spații izolate de cazare, destinate carantinării, și să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus (COVID – 19) și pentru protejarea populației.

“Fac un apel urgent la Primăria Capitalei, la primăriile de sector din București și din județul Ilfov să își constituie Comitetele pentru Situații Speciale de Urgență și să identifice rapid spații izolate de cazare, destinate carantinării, pe care să le pună la dispoziția Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și să comunice situația exactă a acestora Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României. Trebuie să lăsăm deoparte disputele politice mărunte și personale și să ne ocupăm în mod eficient de prevenirea răspândirii infecției cu COVID – 19”, a declarat Antonel Tănase.

Secretarul general al Guvernului a atras atenția că Primăria Capitalei și primăriile de sector din București și din județul Ilfov trebuie să respecte legislația în vigoare din domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în aceste momente în care populația este greu încercată.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6998 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 13:22)

  [anonim]

  • -3 (3 voturi)    
   daca domnul Catu nu facea 4.8% deficit (Joi, 12 martie 2020, 16:41)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui

   adica vreo 2 miliarde de euro, cheltuiti pe tot felul de prostii, printre care un sac de bani pentru fratii micula, probabil am fi avut bani de mai multe.
   • +3 (3 voturi)    
    Știți ceva, dar nu ce trebuie. (Joi, 12 martie 2020, 21:11)

    NME [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    Frații Micula au PIERDUT procesul prin care cereau României 2 miliarde de euro, iar acum trebuie să plătească ei vreo 4,5 milioane de euro, cheltuielile de arbitraj.

  • +1 (1 vot)    
   Vice-Novice? (Joi, 12 martie 2020, 17:39)

   florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui

   Boulescu se face ca habar n-are cu ce-l insacrina FiRea . Acum ula ca-i trebuie acoperire legala; dar cine-l opreste sa se "descurce", asa cum si-au luat si factut felurite cheltuieli prin fragmentarea cantitatilor ca sa nu apilce procedurile legale de achizitii publice?
 • +8 (12 voturi)    
  Aoleu! (Joi, 12 martie 2020, 13:27)

  JustinCase [utilizator]

  Dar pentru catedrala manuirii neamului prost pot fi alocati zeci de milioane de euro imediat, fara sa existe niciun fel de stare de alerta!
 • +13 (13 voturi)    
  Intotdeauna este altcineva.... (Joi, 12 martie 2020, 13:40)

  ggiiggii [utilizator]

  este altcineva de vina.
  Badulescu si cretina aia de Firea nu au nicio vina, ei nu stiau, ei nu au fost informati, ei nu au fonduri.
  Parca saptamana trecuta zicea cretina aia de Firea ca sunt pregatiti, ca au tot ce le trebuie.
 • +12 (12 voturi)    
  250 ce locuri pentru CApitala? (Joi, 12 martie 2020, 13:40)

  shuly [utilizator]

  Pai mai primaria lu peste prajit doar 250 de locuri pentru ditamai capitala?Halal gestionare din parte voastra.Nu stiti decat sa dati vina pe altii. Pai vreti sa declare guvernul stare de urgenta pentru toata tara ca sunteti voi incompetenti?
 • +9 (11 voturi)    
  400 milioane Euro au fost Alocate in 22 (Joi, 12 martie 2020, 13:44)

  un domn [utilizator]

  Sifoane Ciuma Roșie, banii aceia au produs Paguba, Nu Profit !
 • +9 (13 voturi)    
  I-auzi (Joi, 12 martie 2020, 13:46)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  Dar la catedrală puteți aloca, măi bărbosule!
 • +10 (10 voturi)    
  valeuuuu (Joi, 12 martie 2020, 13:48)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  PSDEEIIII nu mai pot, vor stare de urgenta, sa curga banii in buzunarele lor si sa amane alegerile...

  ce javre ordinare !
 • +13 (13 voturi)    
  tipic #ciumarosie.. (Joi, 12 martie 2020, 13:51)

  pehash [utilizator]

  Guvernul e de vina... Toata tara are fix aceeasi problema, dar numai in Bucuresti nu gasesc primariile PSD bani si spatii.
  • +4 (4 voturi)    
   Prioritatea este sa dea vina pe guvern (Joi, 12 martie 2020, 14:36)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   restul nici nu conteaza
 • +8 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 martie 2020, 13:56)

  [anonim]

 • -1 (7 voturi)    
  Asta este mostra de cum se va lucra de acum (Joi, 12 martie 2020, 14:03)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Cum se va impaca un guvern PNL cu un Parlament majoritar PSD?
 • -4 (12 voturi)    
  Gata, (Joi, 12 martie 2020, 14:03)

  Ozmo [utilizator]

  Azi se valideaza guvernul Citu. Presedintele vine in Parlament si declara stare de urgenta, Parlamentul aproba stare de urgenta si se inchide si Bucurestiul. Vorbim dupa ora 17. Sa fiti sanatosi !!!
 • -4 (6 voturi)    
  O idee buna (Joi, 12 martie 2020, 14:14)

  sim18 [utilizator]

  ar fi sa lasati parcarile fara plata, pentru ca fiecare sa evite transportul in comun...
  • +3 (3 voturi)    
   E Complicat sa Gândească Pragmatic (Joi, 12 martie 2020, 14:18)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   Sa acționeze ...ești pretentios !
 • +8 (8 voturi)    
  aiurea (Joi, 12 martie 2020, 14:17)

  martel55 [utilizator]

  sa sea o htarare de consiliu si gata se rezlva...eventual sa taie de la paranghelii, oricum nu mai sunt sanse sa se tina
 • +4 (6 voturi)    
  ! (Joi, 12 martie 2020, 14:41)

  tudorr [utilizator]

  Sa aloce de la catedrala neamului de hoti! Ciuma sa va manance!
 • +2 (2 voturi)    
  ha (Joi, 12 martie 2020, 15:19)

  nikita11 [utilizator]

  badulescu: nu avem bani ca nu se declara stare de urgenta. ha! ca si cum suntem mai bogati ca emirii dar ne-am uitat stampila acasa. Pai frate, daca nu ai bani, nu ai bani defel du de la 'stampila'. starea de urgenta inseamna doar ca e liber sa faci rost de bani prin orice mijloace(tiparire, redirectionare si de ce nu si jecmanirea propriei economii si a propriei populatii.
  pana acum nu trebuie absolut nimic din ce nu ar fi trebuit inainte: locuri de cazare/tratament si mancare pentru toti cei in carantina sau bolnavi. Bine ca in palaria mea 'gospodaria statului' poate da de mancare unei intregi case a poporului, mii de portii dar cand vine vorba de hrana pt popor(nu pt bugetari) ooooh, stai ca trebuie stampila de urgenta
 • +1 (1 vot)    
  Băbălescu ăsta e prost, sau așa ne crede pe noi? (Joi, 12 martie 2020, 21:07)

  NME [utilizator]

  Dintr-un reportaj Digi24: „Am cerut (Guvernului) să ni se dea sumele necesare pentru achitarea acestor sume...”
  Acum trebuie să vină Guvernul să vă dea „sumele pentru achitarea sumelor”? Ați aruncat vagoane de bani în biserici, de ce nu le folosiți ca și centre de carantină? Se supără prea-hazliul Daniel și purtătorul lui de cuvânt, Ban-escu?

  „Este un centru de carantină, nu este un hotel de patru stele”, referitor la lipsa apei din „centrul de carantină”.
  Aha, ăsta e un „centru de carantină”, deci n-are nevoie de condiții minime de confort. Dacă era o pușcărie, imediat se găseau bani, sau motive pentru eliberarea mai devreme a pușcăriașilor. Acum, că-i vorba de oameni care respectă legile... să suporte. Pușcăriașilor le plângeți de milă, bolnavii... „nu-i hotel de patru stele”.
  Nesimțire la cote maxime, Băbălescule!

  Iar la final, răspunzându-i reporterului la întrebarea dacă îl cunoaște, Băbălescu răspunde „nu, am auzit de dvs din cartier”.
  Răspuns de golănaș de stradă, pe aceeași linie cu „numărați-mi ouăle” ale altui „diplomat de cartier”, Născase.

  Crăpa-ți-ar obrazul de rușine, golanule! Ești plătit din banii publici și ai tupeul să vorbești așa cu fraierii care-ți plătesc o găleată de bani salariul?
  Tu chiar crezi că Fifi o să stea permanent în scaunul de țoapă?
  • +1 (1 vot)    
   Acest turkish delight a savurat gazarea (Joi, 12 martie 2020, 22:53)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Pe 10 08 2018

   Ce sa ii uram ?
 • +1 (1 vot)    
  Sunt atatea mall -uri (Joi, 12 martie 2020, 23:01)

  BuzzBuzzard [utilizator]

  care se pot reamenaja urgent ! Au tot ce le trebuie - utilitati , acces rapid , etc ! Mi trebuie doar paturi si saltele !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by