Deputaţii din Comisia de Sănătate au dat, marţi, raport favorabil proiectului de lege care reglementează stocurile de urgenţă medicală și măsurile aferente instituirii carantinei. Parlamentarii au introdus noi amendamente care permit suplimentarea fondurilor pentru achiziţia de materiale la nevoie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege este de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 11/2020 care stipulează ca, în cazul epidemiilor, pandemiilor sau în alte situaţii de urgenţă publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, poate institui carantină pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor.

Inițiativa legislativă a suferit mai multe modificări printre care:

  • suplimentarea bugetului Inspectoratului General pentru situații de urgență din fondul de rezervă al Guvernului iar produsele şi cantităţile achiziţionate sunt scutite de taxele vamale.
  • se înființează grupul de suport tehnico științific care gestionează bolile înalt contagioase propune suplimentarea bugetului IGSU
  • în cazul în care există un risc iminent pentru sănătatea publică, să fie împuternicit şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună, prin ordine cu caracter operativ, orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare care sunt obligatorii pentru instituţiile publice centrale şi locale.

"Am solicitat să putem să suplimentăm cantităţile, fondurile pentru achiziţia de materiale la nevoie şi, bineînţeles, să putem emite anumite dispoziţii, dacă este necesar, în regim de urgenţă. Măsuri care pot să fie luate, fără să menţionăm care sunt măsurile, deci este un amendament general. (...) Nu există sumă. Sumele pe care noi le avem sunt suficiente, dar produselor le cresc preţurile şi atunci este posibil ca, la un anumit moment, să nu putem să le luăm şi atunci, pe baza unei decizii a grupului de lucru, a Comitetului Naţional se pot solicita sume suplimentare. Dar, înainte, ordonanţa era limitativă, dar acum ne va permite, prin acest amendament, să creştem cantităţile necesare sau să creştem suma alocată", a declarat Raed Arafat, prezent la dezbaterile Comisiei de Sănătate.

Proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 11/2020 va intra în dezbaterea plenului, joi, 12 martie. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz iar legea merge la promulgare.