Ce săpun este cel mai bun? Cât de eficient este dezinfectantul pentru mâini? Cum îl fac pe copil să-și igienizeze mâinile la școală și acasă? Ce trebuie să știi pentru a menține mâinile copiilor tăi curate, detaliem în articol.

O boală diareică din 3 și una din 5 infecții respiratorii pot fi prevenite prin simpla spălare a mâinilor cu apă și săpunFoto: © Arne9001 | Dreamstime.com

O boală diareică din 3 și una din 5 infecții respiratorii – răceala și gripa, de exemplu - pot fi prevenite prin simpla spălare a mâinilor cu apă și săpun, potrivit Centers for Disease Control and Prevention(CDC, SUA).

„Nu uita să te speli pe mâini!”

Obiceiul trebuie deprins în copilărie, iar cei mai buni educatori sunt părinții. Deprinderea nu ar trebuie să fie negociabilă. Iar acest lucru este ceva ce putem sădi în educația copiilor noștri, subliniază medicul pediatru Candice Barra, pentru Today Parent.com.

„Dacă facem din spălatul pe mâini cu apă și săpun parte din rutina noastră, putem spera că, atunci când vor fi în afara razei noastre de acțiune, își vor aminti să o facă cu îndemnuri minime”, recomandă medicul.

Toată familia trebuie să se spele pe mâini înainte de masă, după ce a fost într-un loc public, afară la joacă și, musai, după ce folosește baia. Medicul îndeamnă părinții să le reamintească mereu copiilor și de acest din urmă lucru.

Cum îl învățăm pe copil să se spele corect pe mâini

Primul pas în igienizarea corectă a mâinilor este dechiderea robinetului. Lăsați copilul să aleagă temperatura confortabilă pentru el. Nu este obligatoriu ca apa să fie caldă. Mai întâi mânile se țin sub jetul de apă după care se săpunesc bine. Săpunirea și frecarea mâinilor este importantă pentru că ambele sunt procedee care îndepărtează bacteriile. Copiii ar trebui să-și frece palmele, apoi să-și curețe vârful degetelor, spațiul dintre degete și de sub unghii, timp de 20 de secunde. Un cântecel care durează cam 20 de secunde poate fi util. Potrivit CDC, nu sunt studii care să arate că un risc semnificativ în cazul în care apa se oprește în timpul igienizării mâinilor, pentru ca apoi să fie redeschis robinetul.

După ce mâinile sunt bine frecate, trebuie clătite până când este îndepărtat tot săpunul. Rugați copilul să-și usuce mâinile fie cu un prosop de bumbac, fie cu unul de hârtie.

Dacă vă aflați cu copilul într-o toaletă publică, cel mai bine este să luați un prosop de hârtie înainte de a începe spălarea, apoi să vă uscați mâinile cu prosopul și apoi să închideți robinetul. Deschideți ușa tot cu prosopul după care îl aruncați. În acest fel, evitați să intrați în contact cu microbii după ce ați spălat mâinile. Este important să învățați copilul ca atunci când este singur să evite atingerea robinetului și ușa cu mâinile goale. Îl puteți învăța trucul cu prospoul de hârtie, iar dacă acesta nu există, ușa poate fi deschisă prin apăsarea clanței cu cotul, împinsă cu șoldul sau cu spatele.

Care săpun este cel mai bun

Mulți părinți consideră că săpunul antibacterian este singura opțiune valabilă pentru igienizarea mâinilor. Nu este însă așa, orice săpun care face spumă este la fel de eficient pentru îndepărtarea bacteriilor și a virusurilor de pe mâini. Un săpun obișnuit poate fi chiar mai potrivit unor săpunuri mai dure care pot usca foarte tare mâinile în urma spălării frecvente.

Mai mult decât atât, unele studii arată că utilizarea săpunului antibacterian contribuie la rezistența antimicrobiană.

Dezinfectarea mâinilor este o alternativă bună atunci când nu avem acces la apă și la săpun, mai spun medicii epidemiologi. În cazul utilizării dezinfectantului, se umple căușul palmei cu gel, după care se freacă mâinile, timp de 20 de secunde, după tipicul spălării cu apă și săpun. Apoi, mâinile trebuie uscate. Dezinfectantul recomandat este cel care conține cel puțin 60% alcool.

De reținut este că dezinfectantul nu este la fel de eficient precum apa și săpunul și nu îndepărtează toți germenii. Nu sunt la fel de eficienți atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau grase și nici nu îndepărtează pesticidele de pe mâini.

Dincolo de spălarea mâinilor cu apă și săpun, copiii trebuie învățați igiena strănutului și a tusei. Se strănută în plica cotului și nu în palme, asta dacă nu are la îndemână un șervețel de unică folosință. După care mâinile trebuie spălate cu apă și săpun sau utilizat dezinfectantul.

Obișnuința de a igieniza mâinile cu apă și săpun cere timp. La început, copilul are nevoie să i se reamintească mereu regulile referitoare la când și cum trebuie să se spele pe mâini. Însă, odată ce obiceiul a intrat în rutină, va fi practicat întreaga viață, contrubuind astfel la păstrarea sănătății întregii familii.

Când trebuie spălate mâinile

  • Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
  • Înainte de masă
  • Înainte și după ce ajutăm o persoană bolnavă, care vomită sau are diaree
  • Înainte și după ce tratăm o tăietură sau o rană
  • După folosirea toaletei
  • După ce schimbăm scutecele bebelușului sau ajutăm un copil să utilizeze toaleta
  • După ce atingem un animal, îl hrănim sau îi facem curat
  • După ce atingem gunoiul
  • Dacă mâinile sunt vizibil murdare sau grase

Beneficiile spălatului pe mâini, descoperite din întâmplare

Părintele igienei este considerat medicul ungur Ignaz Semmelweis (1818 – 1865). În 1846, acesta lucra la Spitalul general din Viena și a observat că femeile care nășteau asistate de studenți la medicină aveau mai multe riscuri de deces decât cele care erau asistate de moașe.

Căutând să afle de ce, medicul a observat că studenții mergeau adesea la maternitate după ce efectuau autopsii, de unde aduceau tot felul de germeni. Pentru că nu se spălau pe mâini, transmiteau acești germeni gravidelor. Medicul a impus regula spălării pe mâini și a dezinfectării cu o soluție conținând clor, iar rata deceselor din maternitate a scăzut simțitor. Descoperirea lui Semmelweiss – spălatul pe mâini - a devenit una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică.

Sursa foto: Dreamstime.com