Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de 500 de miliarde de euro în plus pentru atenuarea efectelor pandemiei, afirmă Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate, potrivit Mediafax.

Klaus ReglingFoto: George Vitsaras / AFP / Profimedia

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au ajuns la un acord săptămâna trecută privind un plan de asistenţă financiară pentru atenuarea efectelor economice generate de criza coronavirusului. Planul are valoarea de 500 de miliarde de euro.

Întrebat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, cum ar putea fi alocate aceste fonduri, Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate, a răspuns: "Este greu de spus în acest moment. Fondul Monetar Internaţional prevede o recesiune de 7,5% în zona euro, dar spune că ar putea fi chiar mai rău".

"Aş spune că pentru a doua etapă avem nevoie de cel puţin încă 500 de miliarde de euro din partea instituţiilor europene, dar ar putea fi mai mult. De accea, va trebui să putem discuta cu mintea deschisă despre noile instrumente, dar să folosim şi instituţiile existente, întrucât este din ce în ce mai uşor. Inclusiv înainte de toate Comisia Europeană şi bugetul UE. O regândire a fondurilor europene ar putea contribui mult la menţinerea împreună a ţărilor Uniunii Europene", a subliniat Klaus Regling.