Predarea Religiei in scoli este din ce in ce mai contestata, iar luarile de pozitie, de o parte sau de alta a baricadei se inmultesc. Unii ii vad utilitatea in “transmiterea unor valori” (Radu Preda, teolog), altii o considera “o aberatie totala” (Mircea Miclea, psiholog; fost Ministru al Educatiei).[1]

Toma PatrascuFoto: Arhiva personala

Biserica Ortodoxa tuna si fulgera, Ministerul se face ca ploua, iar Societatea Civila fierbe. Dar elevii? Care este parerea lor? Ii asculta cineva?

In urma cu citeva zile a fost postata o intrebare pe Facebook: “Cum vi se pare ora de religie? Aveți probleme la oră, cu profesorul/colegii?” S-au strins rapid citeva sute de comentarii.

Cum arata ora de Religie din perspectiva copiilor? Ar trebui sa-i ascultam, pina la urma ei sint beneficiarii.

Sa fie clar, nu este vorba de un studiu sociologic riguros; nici pe de parte. Avem totusi ocazia sa vedem lucrurile dintr-o perspectiva noua la care, de multe ori, nici macar parintii cu copii de virsta scolara nu au acces.

Redau mai jos primele o suta si ceva de raspunsuri, asa cum au fost postate. Am intervenit uneori pe text pentru a creste lizibilitatea din punctul de vedere al unui public adult, de exemplu am sters seriile prea lungi de emoticons sau am inlocuit prescurtarile (“k lumea” -> “ca lumea” s.a.m.d.); din cind in cind am adaugat si semnele de punctuatie necesare.

In fine, pentru cei care nu vor avea timpul sau rabdarea sa parcurga intreaga lista, am selectat pe post de rezumat raspunsul unei eleve de liceu din Galati. Cu luciditate, in doar citeva rinduri, aceasta ne face o descriere inspaimintatoare nu doar a scolii, ci si a societatii romanesti:

Noi tot anul am chiulit la religie, caci e ultima ora vineri, asa ca ne doare fix in p**a de biserica si alte chestii din astea. Doar la sfarsit de semestru profesoara ne da doua lectii (si alea scurte) pentru a ne pune doi de 10 la toata clasa. Nu ma pot plange ca as avea probleme. Anul trecut o colega a spus ca e atee, a refuzat sa se roage si a avut un conflict cu profa din cauza “nesimtirii” ei. Din pacate marea majoritate a copiilor si adolescentilor din liceul meu sunt incuiati/indoctrinati din familie si cred ca lucrurile “straine” lor semnifica “forta necuratului”. De exemplu colegele mele nu sunt de acord cu avortul, nici cu feminismul. Ele isi imagineaza viata alaturi de barbati bogati, care le intretin pe ele, cu tot cu duzina de copii. Nu discuta decat despre retete de prajituri, telenovele, ultimele manele aparute, “slujba minunata de duminica dimineata” si de norocul lu’ tanti Marghioala care si-a gasit un italian miliardar. Cel putin pe mine ma exaspereaza aceste viitoare femei care in loc sa sustina egalitatea intre sexe preiau conceptiile invechite ca pe niste etaloane de aur in viata si afecteaza imaginea femeii in societate. Alt lucru care ma deranjeaza e faptul ca profesoarele in loc sa le intrerupa din discutiile lor stupide stau si le asculta, ba chiar le mai cer si detalii. Daca pot spune ca am avut discutii serioase si sanatoase referitoare nu doar la viata de zi cu zi, ci si despre arta, literatura, stiinta acestea au fost cu un domn profesor open-minded. De la el am invatat intr-o ora de vorbire libera mai multe lucruri importante si cu adevarat interesante decat ce ne baga pe gat alte cadre. Sincera sa fiu ma simt scarbita de programa scolara si consider ca ar trebui restructurata total. In loc de religie as introduce educatia sexuala (nu ma gandesc la prostii), la orele de dirigentie as inlocui temele despre cutremure si inundatii cu altele referitoare la rolul omului in societate si as baga mai multe cursuri de psihologie, sociologie si filosofie. “Cei de sus” ar trebui prin programa lor sa ajute elevul sa-si descopere si sa-si dezvolte abilitatile, nu sa-l oblige sa memoreze anumite reguli pentru ca “asa trebuie”. Et caetera.

Sa dam cuvintul elevilor.

Cum vi se pare ora de religie? Aveți probleme la oră, cu profesorul/colegii?

RC: Profu’ nostru de religie pute a tămâie. Sa-mi fac griji?

S: Nu sta niciunul la religie…

IGP: Profa’ de religie e diriga si nu facem ora decat o data sau de 2 ori pe an si avem numai 10.

N: Cu profesoara. :) ) Este nebuna, vine ca un papagal la ora si ne spune lectia invatata, dar daca o intrebi ceva, nu stie ce sa ne raspunda si cu un argument rational, nu cu apa de ploaie.

LF: DA AM!!! SUNT CREDINCIOSI TOTI!

MG: Este cea mai frumoasa si linistita ora. Compunem poezii si citim din Biblie uneori. Mai facem exercitii sau povestim.

IZ: Mie chiar imi place.. Adica noh… Avem o profa super de treaba care ne intelege ca avem test dupa ora ei si chestii de genul acesta si ne lasa sa ne invatam. Scriem doua, trei randuri si gata :) Totusi, absenti tot pune! :) )

DP: E faina!

NCM: De vreo 2 saptamani vorbeste despre avort, contraceptia ca pacat asemanator cu avortul, sexul premarital si adulter, mi se pare cretin, e alegerea fiecaruia. Profu de fiecare data cand si-a pus-o, a iesit plodu’… de 3 ori pana acum, saracul!

A: Orele mele de religie sunt super. Pana in clasa a 9a vorbeam de sex… si dintr-a 10a incerc sa conving profii ca nu exista dumnezeu… Acu’ in a 11a am facut-o pe profa sa planga =))))))))))

AF: La religie mie mi se face rau mereu si mai mult stau si ma plictisesc si ascult muzica.

LP: Eu am luat un 2 la religie in liceu ca am zis c-a facut lumea de pe Google.

SV: Profa mea de religie are cabana de icoane in masina si colegii imi zic Satana ca nu ma inchin…

DM: Profa de religie e si diriga :) )

JP: E cea mai plictisitoare oră și mie nu mi se pare corect ca religia să fie obligatorie, adică poate sunt unii pe care îi doare-n cot de religie . Și proful meu e super enervant; cred că scriem la religie mai mult decât la ora de română.

KA: De mine deja nu se mai ia pt ca fac religia cu aceeasi profesoara din clasa a5-a, iar din clasa a 6-a am devenit “eretic” si deja s-a obisnuit.

CC: Am numai 6 sau 7.

RI: Profu’ meu e o specie aparte. In prima ora de religie ne-a zis ca “nimeni nu a dovedit ca Pamantul chiar se invarte in jurul soarelui” si ca “si oamenii de stiinta cred in Big Bang, gauri negre, gravitatie si alte prostii de astea la fel cum oamenii cred in Dumnezeu”. Pe langa asta, de fiecare data cand vede fetele cu unghiile facute incepe sa ne citeasca din Biblie cum ar trebui sa se poarte femeile. Nu mai zic, se enerveaza rau de tot cand il intreaba cineva de ce preotii poarta “vesminte” de 3000 de euro in timp ce copiii mor de foame. Raspunsul lui la intrebarea asta a fost “pai daca toti preotii ar vinde totul si ar da tot sarmanilor, atunci Biserica ar fi saraca si nimeni nu ar mai veni la slujbe”. Iisuse, de ce mi l-ai adus pe blegul asta pe cap?

SV: Preotul cu care fac religie este unul dintre cei mai intelegatori pe care i-am vazut. Nu are o problema cu ceea ce cred… si nici nu ma judeca . Cred ca toti ar trebui sa se comporte asa.

CH: N-am probleme la ora, profesoara ne lasa sa nu ne inchinam, nu se baga, doar ca nu ne lasa sa ne exprimam, pune note mici daca o contrazicem, deci nu-i rau.

IF: Profesoara noastră de religie nu crede în dumnezeu.

CNMC: Profa de religie tot incearca sa ma faca sa cred in popi/biserica etc.

DIC: Vine afumat la ore =)))

OM: Ai sa razi… Unii raman si corigenti la aceasta materie OBLIGATORIE!

SF: Cand eram la scoala profesorul de religie avea ceva intotdeauna cu mine.

IV: Eu vorbesc toata ora cu profu’ si le ajut pe toante la teste. Te ajuta nota pt media anuala, nimic mai mult.

DD: Mereu ma iau la cearta cu profesorul pana cand acesta imi zice sa tac ca imi da 3 daca mai vorbesc (ii dau argumente prea bune impotriva religiei). Ma rog, asta cand stau la ora :) )

MM: Nu fac.

EM: Popa (ca profu’ meu de religie e popa) vorbeste toata ora, iar noi ne plictisim, iar cand ne trezim, mai facem comentarii logice care resping vorbele lui si el se supara. Cand nu mai are argumente cu care sa ne contrazica, spune “Va rog, puteti sa vorbiti asa despre cele sfinte cand vreti voi, dar nu la ora de religie. Macar atat.”

TK: Atunci cand am religie devin ganditor…ma gandesc cum ai putea sa faci o facultate si sa-ti mai dai si doctoratul pe ceva ce nu exista…

TR: Profesoara nu stie decat sa urle si colegii doar se roaga la inceputul orei, la sfarsit. Dupa, tac.

PT: Au rost orele de religie? Eu am probleme cu profa, a vorbit cu ai mei și a spus că nu-i plac “convingerile mele” și din cauza asta îmi poartă pică.Mi-a scăzut puncte dintr-o notă de la test. Rușine!

LG: Eu nu particip la ora de religie pentru ca n`am nici o treaba cu ea, in urma cu doua zile o femeie mai in varsta mi`a dat 5 lei spunand`umi sa ii primesc deoarece sunt un dar de la tine Doamne!

AC: OMG! Pe noi ne obliga sa scriem tot felul de porcarii si dam si teste si vine la ora cu un laptop si ne arata filme despre religie si tehnologie (a.k.a brainwash).

IA: Da… Copiii ii spun doamnei ca eu sunt satanista (de fapt sunt atee), doamna stiindu-ma un copil credincios, pentru ca in urma cu cateva luni eram crestinopata.

ML: Eu am renuntat la ora asta cu o simpla cerere…

EO: Ne uitam cu profa la filme.

VM: Sunt ateu! Nu scriu, nu sunt atent. Am media 10 :) )

ORC: La noi nu e cine stie ce. Putem copia usor la teste, avem numai 10 si nu incearca sa ne inchida gura daca avem o parere diferita.

PT: Un obiect care ne obligă să învățăm despre vid și oameni ca oricare altul!

VE: Eu sunt calificat la faza municipala a olimpiadei de religie! Imi place foarte mult

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro