Duumvirii si-au trait clipa de glorie. Si-au facut numarul in aplauzele unei mase de oameni derutati, debusolati, obiditi, manipulati. Li s-a promis marea cu sarea plus luna de pe cer. Edenul romanesc este dupa colt. Li s-a spus cine sunt marii vinovati (tiranul Basescu, monstrul absolut, inhaitat cu strainii cei haini si hulpavi care vor sa ne transforme in slugi) si au fost invitati sa huiduie. Discursul aiuritor de pe stadion (si de stadion) al lui Crin Antonescu, expresia unei clocotitoare nevroze, sintetizeaza perfect obsesiile anti-occidentale ale personajului. Intr-adevar, cum scrie pe Facebook un deputat penelist, Mihai Dontu, unul dintre prea putinii care a indraznit sa miste-n front, oamenii lui El Crin merg inainte “prin oi insine”. Micul caudillo a reluat practic toate temele propagandei feseniste din 1990. El Crin este o copie schimonosita a lui don Pedro, “liderul national” nascocit de Ion Iliescu si de Silviu Brucan.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Cat despre plagiatorul mitoman, nu mai este nimic de adaugat. Vorbe goale, baliverne de iarmaroc si demagogie populista de ultima speta. Absenta totala de imaginatie politica. Nicio idee in speech-ul de azi, doar acelasi slogan ponosit: “Jos Basescu!” Merita insa un scurt comentariu aceasta afirmatie a lui Ponta, cel care, alaturi de camarazii sai din PSD, a indeplinit porunca lui Ion Iliescu de a boicota sedinta Parlamentului din 18 decembrie 2006 in care regimul comunist a fost declarat ilegitim si criminal: “Se va incheia perioada post-comunista in Romania pentru ca dl Basescu e ultimul comunist al Europei, este ultimul securist al Europei.” Aceeasi stupiditate a fost repetata si de El Crin, intre doua “Sieg Heil”-uri, evident de stanga, ca doar suntem USL, ceea ce ma face sa cred ca baietii s-au coordonat, incantati fiind de aceasta geniala gaselnita. Cred ca de fapt autorul este Sorin Rosca Stanescu, consilierul lui Nufar, omul care cam stie cum e cu presa comunista de tineret si cu Securitatea, ca doar a lucrat pentru ambele (platit fiind).

Am trait s-o vedem si pe asta: Victor Ponta metamorfozat in anticomunist si antisecurist. Amuzant este faptul ca aceasta explozie retorica a lui Ponta s-a produs in prezenta ambasadorului Republicii Populare Chineze, tara in care Partidul Comunist detine monopolul puterii (“rolul conducator”). Nu mai spun ca acolo, intr-o tara comunista, s-a oficiat casatoria actualului premier, mare admirator al lui Mao Zedong si Che Guevara, cu actuala europarlamentara Daciana. La fel, ma intreb ce va fi gandit ambasadorul Rusiei, prezent si el pe stadion, cand a auzit ca Traian Basescu este “ultimul securist al Europei”. Traian Basescu a fost ofiter de marina comericiala, Vladimir Putin a fost locotenent-colonel in KGB! Ori crede premerul Romaniei ca Rusia nu face parte din Europa?

Pentru tranzitologul Ponta, asadar, castigarea alegerilor de catre urmasii PCR ar semnifica sfarsitul post-comunismului romanesc. Ma intreb ce gandeste Emil Constantinescu care anuntase acest lucru inca de prin 1997. Sa-l numesti pe Traian Basescu ultimul comunist al Europei atunci cand presedintele de onoare al propriului tau partid este fostul prim-secretar al CC al UTC, fostul secretar al CC al PCR insarcinat cu propaganda, fostul prim-secretar al Comitetului Judetean Iasi al PCR, fost membru supleant al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, este dovada unui tupeu fara limite (pentru ca nu este conceput ca Ponta nu cunoaste biografia lui Iliescu). Sa-l numesti pe Traian Basescu, omul care a jucat un rol decisiv in democratizarea accesului la Arhivele Nationale si in transferul arhivelor fostei Securitati catre CNSAS, “ultimul securist al Europei”, atunci cand tu esti aliat cu un partid de buzunar al unui mogul strong dovedit si super-dovedit colaborator al Securitatii, este o ineptie de dimensiuni cosmice. Domnule Ponta, nu Traian Basescu se afla inclus in biografiile nomenclaturii din “Raportul Final”, ci idolul domniei voastre, Ion Iliescu.

Populismul este o pseudo-solutie pentru probleme cel mai adesea reale. Exaltarea deliranta a unei entitati magice numita “popor” nu serveste decat la aplanarea momentana a unor suferinte reale. Miturile populiste duc la desemnarea de tapi ispasitori, iar acest gen de stigmatizari diabolizante pot avea efecte catastrofale. I-am numit pe duumviri piromani, indivizi carora le place sa se joace cu focul. Mi-e teama ca n-am gresit.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro