Tot în 2019, lupta împotriva traficului ilicit de mărfuri a marcat o victorie importantă, prin legiferarea zilei de 21 aprilie ca Ziua națională împotriva traficului ilicit de produse. Este un demers oficial care subliniază în primul rând nevoia de coordonare integrată a eforturilor de combatere a acestui fenomen cu implicații grave asupra economiei și a comunităților, dar și recunoașterea rolului major jucat de autoritățile din linia întâi în combaterea contrabandei, ale căror eforturi necesită permanent resurse și capabilități care să întărească acest obiectiv.
În contextul actual dificil marcat de pandemia de Coronavirus, este mai importantă ca oricând evitarea produselor de contrabandă, ale căror standarde de calitate și igienă nu sunt verificate și care ajung în țară prin intermediul unor rețele de criminalitate organizată.
Căteva date despre contrabanda cu țigări din România:
- România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
- România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
- Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei.
- Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.