Râurile, căile navigabile şi rezervoarele majore din provincia chineză Guangdong riscă să declanşeze inundaţii periculoase, forţând duminică guvernul să adopte planuri de răspuns de urgenţă pentru a proteja peste 127 de milioane de oameni, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Inundații în provincia GuangdongFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Numind situaţia ”sumbră”, oficialii meteorologici locali au spus că segmentele râurilor şi afluenţilor din bazinele râurilor Xijiang şi Beijiang ating maxime rare ale nivelului apei, care au o probabilitate de doar una din 50 să se întâmple într-un anumit an, potrivi postului de televiziune CCTV.

Ministerul chinez al resurselor de apă a emis un avertisment de urgenţă, a informat CCTV. Oficialii din Guangdong au îndemnat departamentele din toate localităţile şi municipalităţile să înceapă planificarea de urgenţă pentru a preveni dezastrele naturale şi pentru a dispersa cu promptitudine fondurile şi materialele de ajutor pentru dezastre astfel încât să se asigure că persoanele afectate au hrană, îmbrăcăminte, apă şi un loc de locuit.

Zile întregi de ploi torențiale și vânturi puternice

În provincie au avut loc ploi torenţiale de câteva zile şi vânturi puternice din cauza vremii severe, care a afectat mai multe părţi ale Chinei în ultimele câteva săptămâni. O ploaie puternică, care a căzut în ultimele 12 ore, începând de la ora 20.00. (1200 GMT), sâmbătă, a lovit părţile centrale şi de nord ale provinciei în oraşele Zhaoqing, Shaoguan, Qingyuan şi Jiangmen.

Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate în Qingyuan, potrivit presei de stat, iar unele instalaţii electrice din Zhaoqing au fost avariate, întrerupând curentul în unele locuri. Oficialii din Qingyuan au suspendat, de asemenea, cursurile în grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, potrivit presei locale.

„Vă rugăm să priviţi judeţul Huaiji din Zhaoqing, care a devenit un oraş de apă. Bătrânii şi copiii din mediul rural nu ştiu ce să facă cu întreruperile de curent şi fără semnal”, a spus un utilizator pe popularul site de socializare Weibo.

„A plouat ca o cascadă”

Ape noroioase de inundaţii au măturat un vehicul pe o stradă îngustă din Zhaoqing, a arătat un videoclip publicat de Hongxing News. „A plouat ca o cascadă timp de o oră şi jumătate pe autostradă, conducând acasă aseară. Nu vedeam deloc drumul”, a spus un alt utilizator Weibo.

Autorităţile din Qingyuan şi Shaoguan din Guangdong au suspendat, de asemenea, traversarea râurilor de către nave, departamentele maritime trimiţând forţe pentru a fi de serviciu şi coordonând remorcherele de urgenţă şi navele de salvare de urgenţă.

La multe staţii hidrologice din provincie apele depăşesc nivelul maxim, au avertizat oficialii meteo, iar în capitala provinciei Guangzhou, un oraş cu 18 milioane de locuitori, rezervoarele au atins limitele de inundaţii, au anunţat duminică oficialii oraşului. Datele au arătat 2.609 de staţii hidrologice cu precipitaţii zilnice mai mari de 50 mm, reprezentând aproximativ 59% din toate staţiile de observare. Duminică, la ora 8 dimineaţa, 27 de staţii hidrologice din Guangdong erau în alertă.

În vecinătatea Guangxi, la vest de Guangdong, vânturi violente asemănătoare unui uragan au biciuit regiunea, distrugând clădirile prezentate de înregistrările video din presa de stat. Unele locuri au suferit, de asemenea, grindină şi inundaţii majore, a spus CCTV. Într-un alt videoclip, salvatorii au putut fi văzuţi încercând să salveze o persoană în vârstă agăţată de un copac pe jumătate scufundat în apele inundaţiilor. Începând cu ora 10:00 a.m. (02:00 GMT), au fost înregistrate 65 de alunecări de teren în oraşul Hezhou, situat în Guangxi, a informat presa de stat.