Medicul Aurora Stănescu, coordonator naţional pe supravegherea rujeolei la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a tras, miercuri seară, la Medika TV, un semnal de alarmă privind scăderea vaccinării ROR - pentru Rujeolă, Rubeolă şi Oreion - la copii. Medicul spune că, pe fondul unui curent antivaccinist care a apărut în Românii din anii 2010 - 2011, a scăzut drastic numărul celor care îşi vacinează copiii, citează News.ro.

RujeolăFoto: Prostockstudio | Dreamstime.com

„Rujeola este o infecţie virală acută foarte contagioasă, cu un potențial foarte mare de răspândire în populaţie, este o boală care se transmite pe calea aerului, iar la momentul de faţă, cea mai eficientă măsură de sănătate publică care ne ajută să prevenim îmbolnăvirea este vaccinarea”, a declarat dr. Aurora Stănescu la Medika TV.

La noi în ţară vaccinarea antirujeolică a fost introdusă în programul naţional încă din 1979.

În momentul de faţă, în schema naţională sunt prevăzute două doze de vaccin combinat Rujeolă, Rubeolă, Oreion, pe scurt ROR.

„După introducerea vaccinării, povara pe sistemul de sănătate a fost dramatic redusă în sensul că au scăzut foarte mult îmbolnăvirile, dar şi decesele pentru că evoluţia rujeolei poate fi cu complicaţii severe sau chiar deces”, spune medicul.

Aurora Stănescu a explicat că rata de vaccinare ROR a scăzut foarte mult în ultimii ani.

„Ratele de acoperire vaccinală, după introducerea acestor măsuri în ţara noastră, au fost foarte înalte, până prin anii 2010 - 2011 asta însemnând undeva la 97 la sută. Am spus că rujeola este o boală extrem de contagioasă ea putând fi controlată la acoperiri vaccinare foarte înalte, asta însemnând peste 95 la sută”

Vaccinarea a scăzut până la 83,40%

România a atins înaintea anilor 2010 acoperiri înalte, însă din acel moment, ca urmare a pătrunderii şi în ţara noastră a curentelor antivacciniste, au început să scadă şi au scăzut progresiv sub 95-90 la sută şi tot aşa până când în 2022 a fost atinsă cea mai mică rată de vaccinare la prima doză, puţin peste 80 la sută, mai exact 83,40 la sută, explică specialistul.

OMS recomandă ca ţintă de acoperire vaccinală a acestei boli, undeva la 95-98 la sută, dacă se poate chiar şi peste. Din 100 de indivizi vaccinaţi au voie 2-3 ca să rămână nevaccinaţi ca să opresc transmiterea în populaţie.

De asemenea, Stănescu a adăugat că, în perioada pandemiei de Covid, a scăzut foarte mult şi vaccinarea ROR, iar acum am ajuns la 9.000 de cazuri şi 9 decese.

„În anii pandemici, acoperirea vaccinală a scăzut şi mai mult şi acest lucru a fost favorizat în primul rând de măsurile impuse de starea de alertă. Scăderea aceasta progresivă, accentuată de pandemie, a acoperirilor vaccinale, ne-a adus, iată, din nou într-o epidemie de rujeolă, aproape 9.000 de cazuri şi 9 decese.

Peste 90 la sută din cazurile de rujeolă sunt cazuri nevaccinate. Decesele sunt produse în marea lor majoritate la vârste mici, la persoane nevaccinate. Schema de vaccinare prevede 2 doze, prima la vârsta de 1 an şi a doua la vârsta de 5 ani.

Părinţii ar trebui să încerce să aibă încredere în beneficiile acestei vaccinări pentru că majoritatea copiilor nevaccinaţi se datorează refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii. Această scădere a încrederii în beneficiile vaccinării a fost alimentată de curentele antivacciniste care prin anii 2010- 2011 au început să pătrundă şi în ţara noastră. S-a adpugat la această scădere a încrederii părinţilor şi falsele studii privind efectele adverse ale acestui vaccin, lucruri demontate ulterior”, a mai declarat Aurora Stănescu.

foto: Prostockstudio | Dreamstime.com