Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut miercuri ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii peste douăzeci de ani și și-a menținut planul de a reduce costul creditelor de trei ori în acest an, potrivit AFP.

Presedintele Rezervei Federale, Jerome PowellFoto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia

Ratele overnight rămân între 5,25% și 5,50%, a anunțat Fed într-un comunicat, în urma unei decizii luate în unanimitate de către membrii Comitetului monetar (FOMC).

Membrii Fed, care și-au majorat semnificativ prognoza de creștere a PIB-ului american la +2,1% în acest an, de la +1,4% anterior, prevăd în continuare trei reduceri de rate cu un sfert de punct procentual în 2024.

Pentru 2025, însă, Comitetul este mai puțin optimist, prevăzând doar trei noi reduceri de dobândă până la 3,9%, în loc de cele patru preconizate anterior.

Piețele se așteptau la acest status quo.

În declarația sa, identică cu cea de la precedenta ședință din ianuarie, Rezerva Federală a descris economia americană ca fiind „solidă”, cu „creșteri puternice ale locurilor de muncă”, în timp ce rata șomajului a rămas la 3,9%.

În noile sale previziuni economice, Fed anticipează, ca și în urmă cu trei luni în ultimele sale proiecții, o inflație de 2,4% în 2024, care se luptă să scadă sub nivelul actual, potrivit indicelui PCE.

Rata șomajului va crește mai puțin decât se temea, la 4% anul acesta și la 4,1% anul viitor.

Comitetul a reiterat că „nu se așteaptă să fie oportună o reducere a țintei ratei până când nu va fi mai încrezător în privința traiectoriei sustenabile a inflației către obiectivul de 2%”.