Israelul a fost de acord să revizuiască melodia „October Rain”, posibila propunere a țării pentru Eurovision Song Contest, după ce organizatorii concursului au contestat versuri care păreau să facă referire la atacul Hamas din 7 octombrie, a declarat duminică postul național de televiziune israelian Kan, relatează Reuters.

protest in Suedia pentru excluderea Israelului de la EurovisionFoto: Fredrik Persson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Eurovision, care anul acesta va avea loc în perioada 7-11 mai în orașul suedez Malmo, se autoproclamă ca un eveniment apolitic și poate descalifica artiștii considerați că au încălcat această regulă. Radiodifuzorul Kan are sarcina de a alege propunerea Israelului pentru Eurovision.

Principala propunere israeliană este „October Rain”, o baladă cântată de solista Eden Golan.

Potrivit versurilor apărute în presă și confirmate ulterior de Kan, include versuri precum „Nu mai e aer de respirat” și „Toți au fost copii buni, fiecare dintre ei” - aparente aluzii la oamenii care s-au ascuns în adăposturi, în timp ce militanți Hamas au desfășurat atacuri în care au ucis sau răpit oameni la un festival de muzică în aer liber sau din alte locuri care au declanșat războiul din Gaza.

Kan a spus că le-a cerut autorilor melodiei „October Rain”, cât și melodiei plasate pe locul doi „Dance Forever”, să revizuiască versurile, păstrând în același timp libertatea artistică. Apoi va alege oficial melodia pe care o va trimite comitetului Eurovision.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, care organizează Eurovision și a declarat anterior că este în proces de examinare a versurilor, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la decizia Kan.

Radiodifuzorul israelian a declarat că a fost de acord să facă modificările în urma unei solicitări din partea președintelui țării, Isaac Herzog.

„Președintele a subliniat că în acest moment, în special, când cei care ne urăsc încearcă să dea deoparte și să boicoteze statul Israel din fiecare etapă, Israelul trebuie să-și facă auzită vocea cu mândrie și cu capul sus și să-și ridice steagul în fiecare forum mondial, mai ales anul acesta”, a spus Kan.

Mai multe ţări au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision în semn de protest faţă de bilanţul greu al războiului din Gaza, care a început la 7 octombrie după un atac al Hamas şi a ucis cel puţin 1.160 de persoane, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Operaţiunile militare israeliene desfăşurate ca represalii pe teritoriul palestinian s-au soldat cu peste 30.400 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În 1973, Israelul a devenit prima ţară non-europeană căreia i s-a permis să participe la concursul Eurovision şi a câştigat concursul de patru ori, inclusiv cu artista Dana International în 1998, potrivit News.ro.

Citește și: