Coreea de Nord a anunțat luni că a lansat cu succes un nou tip de rachetă balistică dotată cu un focos hipersonic manevrabil, un nou progres în tehnologia armelor, potrivit AFP.

Un nou test cu rachetă balistică făcut de Coreea de NordFoto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

Lansarea, prima de către Phenian a unei rachete balistice hipersonice cu rază de acțiune intermediară (IRBM) cu combustibil solid, a fost detectată de armata sud-coreeană duminică după-amiază.

Racheta cu combustibil solid a fost „încărcată cu un focos hipersonic și manevrabil”, potrivit agenției de presă de stat nord-coreene KCNA.

Testul a avut ca scop „verificarea capacităților de planare și de manevră”, precum și „fiabilitatea motorului cu combustibil solid în mai multe etape, de mare propulsie, dezvoltat recent”, a explicat KCNA.

Agenția a precizat că această lansare, prima raportată de Phenian de la începutul anului, „nu a afectat niciodată securitatea unei țări vecine și nu are nimic de-a face cu situația regională”.

Testul intervine pe fondul îngrijorărilor că Phenianul își înăsprește poziția.

Săptămâna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong Un a descris Coreea de Sud drept „principalul inamic” al țării, pe care nu ar ezita să îl „anihileze”.

Ministerul sud-coreean al Apărării a condamnat lansarea și a declarat că aceasta va provoca un „răspuns zdrobitor” în cazul unei „provocări directe” din partea Phenianului.