Trei baloane chinezeşti au survolat, marţi, insula Taiwan şi au trecut pe lângă o bază aeriană, a anunţat Ministerul taiwanez al Apărării, transmite Reuters.

Imagine din Taipei, TaiwanFoto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Potenţialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie 2023, când Statele Unite au doborât ceea ce au spus că era un balon de supraveghere chinezesc. China a declarat că balonul era o navă civilă care s-a rătăcit din greşeală.

Taiwanul este în alertă maximă în ceea ce priveşte activităţile chineze, atât militare, cât şi politice, înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 13 ianuarie. China revendică insula ca teritoriu propriu.

Ministerul taiwanez al Apărării a raportat, începând de luna trecută, mai multe cazuri de baloane chinezeşti care au zburat deasupra sensibilei strâmtori a Taiwanului, apoi au traversat spaţiul aerian spre nordul insulei înainte de a dispărea.

Miercuri, în cadrul actualizării sale zilnice privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, ministerul a transmis că a detectat patru baloane care au zburat deasupra strâmtorii, dintre care trei au trecut prin centrul insulei.

Acesta a precizat că cele trei au zburat la 105 mile marine (194 km), 160 de mile marine şi, respectiv, 159 de mile marine la sud-vest de Ching Chuan Kang, unde se află o importantă bază a forţelor aeriene din Taiwan.

Baloanele au dispărut apoi în diferite puncte, a adăugat ministerul, care a declarat anterior că a crezut că acestea erau în principal pentru monitorizarea vremii.

Întrebat dacă cele mai recente baloane au fost folosite în scopuri meteorologice sau în alte scopuri, ministerul a refuzat să comenteze în mod specific.

Acesta "monitorizează îndeaproape şi răspunde în mod corespunzător" la baloane şi adună informaţii despre traseul acestora pentru "judecată şi analiză", a precizat ministerul.

În ultimii patru ani, China şi-a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului, iar avioanele de luptă şi navele de război chinezeşti operează acum în mod regulat în strâmtoare.