Armata ucraineană a acuzat miercuri Rusia că a lovit o navă civilă care intra într-unul dintre porturile din regiunea Odesa, în sudul țării, ucigând căpitanul și rănind alte patru persoane, potrivit AFP.

Atac asupra porturilor ucrainene de la DunăreFoto: WillWest News / Profimedia

O rachetă rusă, „trasă de un avion”, „a lovit structura unei nave civile care arbora pavilionul libererian”, a precizat Comandamentul de Sud al armatei ucrainene pe Telegram.

„Trei membri ai echipajului, cetățeni filipinezi, au fost răniți; unul dintre ei a fost spitalizat. Pilotul a fost ucis și un alt angajat al portului a fost rănit”, a adăugat acesta.

Armata ucraineană a denunțat politica Moscovei de „terorizare a navigației civile” în Marea Neagră.

Acest prim incident de acest tip atât de aproape de coasta ucraineană ilustrează tensiunile crescânde din Marea Neagră între Ucraina și Rusia, care s-au intensificat din iulie și de la sfârșitul acordului privind cerealele, care permitea exportul de cereale ucrainene în pofida războiului din vara anului 2022.

Din august, Ucraina și-a creat propriul coridor maritim, în pofida amenințărilor Moscovei de a viza toate navele care navighează spre sau dinspre porturile ucrainene.

La sfârșitul lunii octombrie, Kievul a afirmat că a exportat 1,3 milioane de tone de produse agricole în mai puțin de trei luni.

În același timp, în august și septembrie, armata rusă a desfășurat o campanie susținută de lovituri asupra infrastructurilor ucrainene de cereale și portuare, un mijloc de a bloca toate exporturile, potrivit Kievului.

Moscova, la rândul său, a afirmat în repetate rânduri că nu lovește decât ținte militare.

În pofida dominației sale numerice pe hârtie, controlul Rusiei asupra Mării Negre a fost erodat în ultimele luni de atacuri ucrainene spectaculoase, în special cu ajutorul unor drone navale explozive îndreptate spre navele rusești.

În septembrie, Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra cartierului general al Flotei ruse a Mării Negre din portul Sevastopol din Crimeea.