Joe Biden a declarat marți că i-a cerut lui Benjamin Netanyahu o pauză în lupte în timpul unei convorbiri telefonice de ieri, potrivit Axios.

Joe Biden și Benjamin NetanyahuFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Oficiali americani și israelieni au declarat pentru Axios că președintele Biden a spus că o pauză de trei zile ar putea ajuta la asigurarea eliberării unor ostatici din Gaza.

O propunere discutată de SUA, Israel și Qatar ar prevedea ca Hamas să elibereze 10-15 ostatici și să folosească pauza pentru a verifica identitatea tuturor ostaticilor și pentru a livra o listă cu numele persoanelor pe care le deține, a declarat un oficial american pentru site-ul de știri.

Casa Albă a declarat anterior că Biden și prim-ministrul israelian au discutat „posibilitatea unor pauze tactice... pentru a permite eliberarea unor potențiali ostatici”.

Netanyahu spune că nu oprește focul

Forțele armate israeliene (IDF) își adâncesc presiunea asupra Hamas și au ucis „mulți teroriști”, inclusiv în subteran, a declarat Netanyahu marți seară într-o conferință la Tel Aviv. „Hamas descoperă acum că intrăm în locuri unde nu au crezut că vom intra”.

Premierul afirmă că forțele israeliene au „distrus cartierele generale, tunelurile și bazele Hamas”

În ceea ce privește posibilitatea de a întrerupe luptele, el spune: „Nu vom avea o încetare a focului fără ca ostaticii să se întoarcă acasă”.

„Israelul nu se va opri. Vom distruge complet capacitatea Hamas de a conduce Gaza”, a adăugat el.

Guvernul a evacuat peste 100.000 de persoane din Israel din casele lor, spune el.