Un cetățean georgian a fost ucis luni de soldați ruși în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud, aflată sub controlul Moscovei de când a fost invadată în 2008, a anunțat Tbilisi, într-un episod relativ rar, care intervine la apogeul tensiunilor dintre cei doi vecini, potrivit AFP.

Salome ZurabișviliFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Luni, „un cetățean georgian a murit în urma unor focuri de armă trase de forțele de ocupație rusești în apropiere de satul Kirbali, în municipalitatea Gori”, au precizat serviciile de securitate georgiene într-un comunicat.

Acestea nu au oferit detalii despre identitatea victimei sau despre circumstanțele exacte ale morții sale, dar au precizat că „un alt cetățean georgian (era) reținut ilegal”.

Președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, ale cărei puteri sunt limitate, și-a exprimat imediat „profunda indignare față de împușcarea mortală de către forțele de ocupație ruse a unui cetățean georgian în timpul unei arestări ilegale”.

Descriind violențele raportate drept un „atac flagrant împotriva statului georgian”, liderul ales în 2018 a îndemnat „comunitatea internațională să condamne fără echivoc acțiunile Rusiei, care a încălcat în mod flagrant și nerușinat toate normele internaționale”.

Tensiunile dintre Rusia și Georgia sunt la cote înalte de câteva luni, pe fondul războiului din Ucraina.

Tbilisi a început să facă lobby la Bruxelles pentru a deveni candidat la aderarea la UE imediat după începerea invaziei rusești în Ucraina, anul trecut, care a reînviat amintirile neplăcute ale războiului purtat de Rusia pe teritoriul său în 2008.

De la acel scurt război, câștigat de armata rusă, Moscova a ocupat regiunile secesioniste Osetia de Sud și Abhazia.

Apartenența la Uniunea Europeană și la NATO, consacrată în Constituția Georgiei, este susținută, potrivit sondajelor de opinie, de peste 80% din populația georgiană.