Un parlamentar democrat din Statele Unite a fost amendat după ce a recunoscut că a declanșat în mod deliberat o alarmă în Congres, forțând evacuarea clădirii înainte de un vot important, potrivit AFP.

Congresul SUAFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Jamaal Bowman a recunoscut infracțiunea miercuri în fața unui tribunal din Washington, unde a acceptat să plătească o amendă de 1.000 de dolari și să scrie o scrisoare de scuze poliției în schimbul renunțării la acuzațiile împotriva sa, potrivit documentelor judiciare și unei declarații a congresmanului din statul New York.

Bowman, un fost director de școală în vârstă de 47 de ani, a declarat că se grăbea spre Camera Reprezentanților pentru a asista la votul din 30 septembrie asupra unui proiect de lege menit să prevină o paralizie a bugetului federal, când a tras un semnal de alarmă pentru a deschide o ușă pe care nu a putut să o treacă.

Incidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere. Clădirea a fost evacuată timp de o oră.

Republicanii, care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, una dintre cele două camere ale Congresului alături de Senat, l-au acuzat că a încercat în mod deliberat să împiedice votul și s-au angajat să îl priveze de funcțiile sale în comisiile parlamentare.

Cunoscut pentru pozițiile sale progresiste și pentru disputele verbale cu adversarii săi republicani pe holurile Congresului, Bowman s-a declarat recunoscător că poliția a ajuns la concluzia că „nu a obstrucționat și nici nu a intenționat să obstrucționeze vreun vot sau operațiuni ale Camerei Reprezentanților”.

Între timp, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, i-a criticat pe republicani pentru că l-au criticat pe Jamaal Bowman în condițiile în care aceștia „au apărat sau au refuzat să comenteze asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021” de către susținătorii lui Donald Trump pentru a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020.